Ποια γεύματα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα γονιμότητας; Μια δίαιτα για τη γονιμότητα

Με τη θεραπεία των παθήσεων υγείας που μπορεί να είναι η αιτία της υπογονιμότητάς σας, μια δίαιτα γονιμότητας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους γονικούς σας στόχους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που συνδέει τις μεταβλητές του τρόπου ζωής με την υπογονιμότητα, φάνηκε ότι έως και το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, η πλειοψηφία των οποίων δεν είναι κληρονομικά.

Η υπογονιμότητα επιδεινώνεται από το άγχος, το οποίο αντιμετωπίζεται εύκολα με φυσικές μεθόδους. Μια δίαιτα γονιμότητας δεν έχει καθορισμένους κανόνες, αλλά σας καλεί να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα και κάνοντας συχνά γυμναστική.

Τι προκαλεί Υπογονιμότητα;

Πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας του ζευγαριού, της διατροφής, της άσκησης, των επιπέδων στρες και των περιβαλλοντικών εκθέσεων, έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη γονιμότητα.

Η μακροχρόνια απώλεια γονιμότητας μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα επιλογών τρόπου ζωής, όπως η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση καφεΐνης. Η υπογονιμότητα επηρεάζει το 7,4% των ζευγαριών στην Αμερική, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Μια δίαιτα γονιμότητας επιδιώκει να αναιρέσει αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς.

Η συρρίκνωση των γονάδων που σχετίζεται με την ηλικία και η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης παρατηρούνται και οι δύο στους άνδρες. Η παραγωγή σπέρματος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω με φάρμακα που θεραπεύουν τον υπογοναδισμό. Η κινητικότητα του σπέρματος και ο όγκος του σπέρματος των ανδρών μειώνονται με την ηλικία.

Η πιθανότητα βλάβης του DNA στο σπέρμα αυξάνεται δραματικά μετά την ηλικία των 40 ετών. Πριν από την εμμηνόπαυση, οι έμμηνοι κύκλοι των γυναικών συντομεύονται, η υπογονιμότητα αυξάνεται και αρχίζουν να εμφανίζονται ανωμαλίες στον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, οι πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος μειώνονται σημαντικά. Στις μεσήλικες γυναίκες, οι αυθόρμητες αμβλώσεις και οι απώλειες εμφύτευσης είναι μάλλον χαρακτηριστικές. Ένα άλλο γενετικό ζήτημα που επηρεάζει τη γονιμότητα σε περίπου 20% των γυναικών είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Σε αυτή την περίπτωση, τόσο μια δίαιτα PCOS όσο και μια δίαιτα γονιμότητας μπορεί να είναι χρήσιμα.

Πώς η διατροφή επηρεάζει τη γονιμότητα

Η γονιμότητα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά από ομάδες τροφίμων, βιταμίνες και μέταλλα. Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και λυκοπένιο συνδέεται με καλύτερη ποιότητα ανδρικού σπέρματος.

Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος μπορεί να αυξηθεί σημαντικά από τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό επειδή καταπολεμούν τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS). Το σώμα προστατεύεται από μόρια όπως η αλβουμίνη, η σερουλοπλασμίνη, η φερριτίνη, το ασκορβικό οξύ, η άλφα-τοκοφερόλη, η βήτα-καροτίνη, η ανηγμένη γλουταθειόνη και τα ένζυμα υπεροξειδάση γλουταθειόνης, καταλάση και υπεροξειδική δισμουτάση.

Όταν καταναλώνετε τροφές από κάθε ομάδα τροφίμων που έχουν παραχθεί πρόσφατα και ενσωματώνουν αντιοξειδωτικά στη διατροφή σας για τη γονιμότητα, όπως:

  • Λαχανικά με πράσινα φύλλα: Σε αυτά τα λαχανικά υπάρχουν λογικά επίπεδα διαιτητικών ινών, βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.
  • Μούρα: Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά μούρα όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα βατόμουρα είναι εξαιρετικές επιλογές για μια δίαιτα γονιμότητας.
  • Ξηροί καρποί: Η άλφα-τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε), η οποία είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, βρίσκεται στα υγιή λίπη που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς.
  • Ελαιόλαδο: Το ελαιόλαδο δεν οξειδώνεται εύκολα και επομένως είναι υγιεινό για την καρδιά και τη γενική ευεξία.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι φορτωμένα με βιταμίνες και μέταλλα και πιστεύεται ότι είναι πιο πυκνά σε θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα δημητριακά.
  • Ψάρια: Για να λάβετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για μειωμένη φλεγμονή, δοκιμάστε να συμπεριλάβετε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα, ο τόνος και το σκουμπρί.

Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα στο πρόγραμμα διατροφής σας εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Το φρέσκο κρέας λέγεται ότι είναι σημαντικά πιο υγιεινό από το επεξεργασμένο κρέας.

Υγιή λίπη και λιποδιαλυτές βιταμίνες βρίσκονται στο βούτυρο. Σε αντίθεση με τα φυτικά έλαια, δεν οδηγεί σε φλεγμονή στο σώμα. Η βελτιωμένη γονιμότητα σχετίζεται με λιγότερη φλεγμονή.

Οι επιπτώσεις της άσκησης στη γονιμότητα

Η τακτική άσκηση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την κυκλοφορία του αίματος. Το PCOS, το οποίο συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, συμβάλλει σημαντικά στην υπογονιμότητα στις γυναίκες.

Μια γενετική πάθηση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Οι ασκήσεις μπορούν να ενισχύσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ωορρηξία σε άτομα που πάσχουν από PCOS, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης με βάρη, της αερόβιας δραστηριότητας και των ασκήσεων με PCOS. Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που επιδιώκουν να κάνουν παιδιά, ένα πρόγραμμα διατροφής γονιμότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει άσκηση.

Published On: 9 Οκτωβρίου, 2022Categories: ΝέαTags:

Share This Post