Loading...

MiOXSYS – Μέτρηση Οξειδωτικού Στρες (ORP)

Η νέα θεραπεία ενάντια στην ανδρική υπογονιμότητα

Ο έλεγχος της γονιμότητας του άνδρα είναι εξίσου σημαντικός με τον έλεγχο της γυναικείας υπογονιμότητας πριν την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ανδρικός παράγοντας σε ζευγάρια με υπογονιμότητα ευθύνεται σε ποσοστό 60%. Ένα πρώτο βήμα για την διερεύνηση της ανδρικής υπογονιμότητας είναι η απλή εξέταση σπερμοδιαγράμματος όπου ελέγχει τις θεμελιώδεις παραμέτρους της ποιότητας του σπέρματος όπως είναι η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητα και η μορφολογία τους. Ωστόσο, ποσοστό πάνω από το 40% των ανδρών παρουσιάζουν μειωμένη αναπαραγωγική λειτουργία μολονότι έχουν φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος. Επομένως η απλή εξέταση του σπερμοδιαγράμματος δεν είναι αρκετή και είναι αναγκαίος περαιτέρω έλεγχος όπως είναι η μέτρηση του οξειδωτικού στρες και ο κατακερματισμός του DNA. Το οξειδωτικό στρες φαίνεται να είναι ο «κρυφός» εχθρός για το σπέρμα. Περίπου το 80% των αιτιών της ανδρικής υπογονιμότητας είναι συνδεδεμένο με το οξειδωτικό στρες το οποίο επηρεάζει το ποσοστό κατακερματισμού του DNA.

Τι είναι όμως το οξειδωτικό στρες;

Οξειδωτικό στρες ονομάζουμε την διαταραχή στην ισορροπία των ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο σπέρμα. Φυσιολογικά, παράγονται μικρές ποσότητες οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία των σπερματοζωαρίων ωστόσο αυτές πρέπει να εξουδετερώνονται και να απομακρύνονται. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η παρατεταμένη σεξουαλική αποχή, η υπερβολική άσκηση καθώς και το ιατρικό ιστορικό (κιρσοκήλη, τραυματισμός ή κακοήθεια όρχεων) είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε δραματική αύξηση αυτών των ελεύθερων ριζών στο σπέρμα και δημιουργείται έτσι αυτή η ανισσοροπία.

Μέτρηση του οξειδωτικού στρες.

Η μέτρηση του οξειδωτικού στρες είναι ένας δείκτης της ικανότητας του σπέρματος να απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Νέες τεχνολογίες, όπως είναι το MiOXSYS Analyzer, που είναι πλέον διαθέσιμο στην Μ.Ι.Υ.Α Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης, επιτρέπουν την γρήγορη και ακριβή μέτρηση σε πραγματικό χρόνο του οξειδωτικού στρες σε δείγματα σπέρματος. Η μέτρηση αυτή μπορεί να γίνει μετά από 2-3 ημέρες αποχή και σε συνδυασμό με την απλή εξέταση σπερμοδιαγράμματος.

Σε ποιους άνδρες συνίσταται το τεστ οξείδωσης (ORP);

Οποιοσδήποτε άνδρας που θέλει να κάνει έναν πιο διεξοδικό έλεγχο της ποιότητας του σπέρματος μπορεί να κάνει την συγκεκριμένη εξέταση με το MiOXSYS Analyzer. Ωστόσο το τεστ οξείδωσης με το MiOXSYS Analyzer συνίσταται ιδιαιτέρως σε:

  • ζευγάρια με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών ή αποτυχημένων προσπαθειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ιδιοπαθή ανδρική υπογονιμότητα
  • άντρες με λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος (π.χ. προστατίτιδα)
  • άντρες με επιβαρυντικό τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη ή υπερβολική άσκηση, κτλ)

Πως βοηθάει το τεστ οξείδωσης(ORP);

Οι πληροφορίες που δίνει το συγκεκριμένο τεστ είναι σημαντικές τόσο για τον σχεδιασμό της θεραπείας του ζευγαριού όσο και στο να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Τα αποτελέσματα του τεστ οξείδωσης μπορεί να βοηθήσουν στον καθορισμό μιας θεραπείας με αντιοξειδωτικά και βέβαια μπορεί να υποδηλώσουν πως κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής του άνδρα όπως συγκεκριμένη διατροφή, περιορισμός αλκοόλ, καπνίσματος κ.λ.π θα ήταν ωφέλιμες. Δεδομένου ότι ο ανδρικός παράγοντας είναι υπεύθυνος για τις μισές περίπου περιπτώσεις υπογονιμότητας, σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση με τον ειδικό υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μπορεί να βοηθήσει στην εξατομικευμένη και βέλτιστη προσέγγιση του ασθενούς για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Share This Page!