Loading...

Αναζωογόνηση ενδομητρίου (PRP)

Το επαρκές πάχος του ενδομητρίου είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφύτευση εμβρύων και την εγκυμοσύνη. Επιπροσθέτως, το λεπτό ενδομήτριο έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας μετά από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι θεραπείας για τη βελτίωση του πάχους του ενδομητρίου και της επακόλουθης δεκτικότητας του ενδομητρίου. Η ενδομήτρια έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια νέα προσέγγιση που έχει προταθεί για τη θεραπεία του λεπτού ενδομητρίου. Διάφορες μελέτες μέχρι τώρα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής.

Το PRP είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος που έχει εμπλουτιστεί με αιμοπετάλια 4-5 φορές περισσότερο σε αριθμό από το κυκλοφορούν αίμα. Το PRP μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και την αναγέννηση των κυττάρων εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που περιλαμβάνει.

Αποτελέσματα αρκετών μελετών αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής PRP στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και ως συνέπεια στα ποσοστά εγκυμοσύνης, καθώς το ποσοστό εγκυμοσύνης αυξάνεται με το αυξανόμενο πάχος του ενδομητρίου. Επιπλέον, βοηθά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, περιπτώσεις στις οποίες το πάχος του ενδομήτριου δεν αυξάνεται μετά τη χρήση οιστρογόνων, περιπτώσεις δωρεάς ωοκυττάρων ή μετά από Σύνδρομο Asherman.

Για το λόγο αυτό συνιστάται συνήθως να γίνονται μαζί η αναζωογόνηση ωοθηκών και μήτρας. Η τεχνική PRP είναι μια ασφαλής διαδικασία, με ελάχιστους κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και ανοσολογικών αντιδράσεων, καθώς γίνεται από αυτόλογα δείγματα αίματος.

Βιβλιογραφία
Treatment of thin endometrium with autologous platelet-rich plasma: a pilot study
Shahrzad Zadehmodarres, Saghar Salehpour, Nasrin Saharkhiz, and Leila Nazari

The thin endometrium in assisted reproductive technology: An ongoing challenge
Maryam Eftekhar, Nasim Tabibnejad, Afsar Alsadat Tabatabaie

Autologous platelet-rich plasma promotes endometrial growth and improves pregnancy outcome during in vitro fertilization.
Chang Y, Li J, Chen Y, Wei L, Yang X, Shi Y, Liang X.

Σχετικά άρθρα: Αναζωογόνηση ωοθηκών | Κολπική αναζωογόνηση | Enriched PRP

Share This Page!