Loading...

Βελτίωση – Ενεργοποίηση σπέρματος

Εάν έχετε δυσκολίες να μείνετε έγκυος, μπορεί να προσπαθήσετε κάποια θεραπεία γονιμότητας, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητές σας για εγκυμοσύνη. Η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI) είναι συχνά το πρώτο είδος της θεραπείας γονιμότητας που επιχειρείται από τα ζευγάρια. Για να είναι έτοιμα όμως τα σπερματοζωάρια για τη διαδικασία IUI, πρέπει πρώτα να επεξεργασθούν. Η “επεξεργασία σπέρματος” μπορεί να ακούγεται περίεργη, αλλά λειτουργεί πραγματικά προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μόνο το πιο υγιές σπέρμα θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η επεξεργασία σπέρματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της σύλληψης και μπορεί να σας βοηθήσει να υποδεχθείτε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας. Η επεξεργασία σπέρματος χωρίζει τα ζωντανά κύτταρα σπέρματος από το σπέρμα του άνδρα, βοηθά να απαλλαγούμε από τα νεκρά ή αυτά με αργή κίνηση σπερματοζωάρια καθώς και πρόσθετες χημικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν τη γονιμοποίηση. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι επεξεργασίας.

Απλή επεξεργασία σπέρματος

Η απλή επεξεργασία σπέρματος είναι η πιο βασική τεχνική προετοιμασίας σπέρματος για IUI. Το σπέρμα αραιώνεται σε δοκιμαστικό σωλήνα με ένα ειδικό διάλυμα αντιβιοτικών και συμπληρωμάτων πρωτεϊνών. Στη συνέχεια τοποθετείται σε μια φυγόκεντρο, που περιστρέφεται σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες. Με την περιστροφή του μείγματος σπέρματος, τα κύτταρα σπέρματος πέφτουν στο βυθό του δοκιμαστικού σωλήνα, που συγκεντρώνει μια πυκνή μάζα, υψηλής δραστικότητας σπέρματος. Τα σπερματοζωάρια μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν από τον δοκιμαστικό σωλήνα και να χρησιμοποιηθούν σε IUI. Μια απλή επεξεργασία σπέρματος διαρκεί περίπου 20 με 40 λεπτά.

Ανάδυση Σπέρματος (Swim-Up)

Το σπέρμα τοποθετείται σε δοκιμαστικό σωλήνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει προηγουμένως επεξεργασθεί και υποστεί διαδικασία φυγοκέντρισης. Ένα μέσο καλλιέργειας τοποθετείται προσεκτικά στην κορυφή του σπέρματος. Το μέσο αυτό είναι ένα φιλόξενο περιβάλλον για την ανάπτυξη του σπέρματος, οπότε τα υγιή σπερματοζωάρια θα κολυμπήσουν προς αυτή. Τα αργά ή ακίνητα σπερματοζωάρια μένουν πίσω, μαζί με τα περισσότερα απομεινάρια του σπέρματος. Ο δοκιμαστικός σωλήνας τίθεται σε ακινησία για μια ώρα περίπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχει τοποθετηθεί υπό γωνία, ή / και σε έναν εκκολαπτήρα όπου στο τέλος της διαδικασίας, το ανώτερο στρώμα αποκομίζεται για χρήση. Τέλος, το τμήμα που αποκομίσθηκε για χρήση μπορεί να επεξεργασθεί και να υποστεί διαδικασία φυγοκέντρισης ξανά.

Επεξεργασία σπέρματος Βαθμονομημένης Πυκνότητας (Percoll)

Η επεξεργασία σπέρματος Βαθμονομημένης Πυκνότητας, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους επεξεργασίας σπέρματος, διότι επιτυγχάνει το διαχωρισμό των νεκρών κυττάρων του σπέρματος, των λευκών αιμοσφαιρίων καθώς και άλλων «απόβλητων» προϊόντων που προέρχονται από το σπέρμα. Ένας δοκιμαστικός σωλήνας γεμίζει με πολλαπλά στρώματα υγρών διαφορετικών πυκνοτήτων. Το σπέρμα τοποθετείται κατόπιν στο ανώτερο στρώμα του υγρού και ο δοκιμαστικός σωλήνας μπαίνει σε φυγοκέντρηση. Έτσι τα ενεργά, υγιή σπερματοζωάρια θα πάρουν το δρόμο τους προς το τελευταίο στρώμα του υγρού στο δοκιμαστικό σωλήνα, ενώ «απόβλητα» και νεκρά σπερματοζωάρια θα εγκλωβιστούν στα πρώτα δύο στρώματα. Αυτά τα στρώματα μπορούν να αφαιρεθούν για να αποκομισθεί το ενεργό σπέρμα από το δοκιμαστικό σωλήνα, που χρησιμοποιείται στην διαδικασία IUI.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 60 λεπτά. Η διαδικασία αυτή αποκαλείται συχνά και “μέθοδος Percoll” επειδή η ουσία Percoll συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο πυκνότητας, ενώ πλέον σήμερα χρησιμοποιούνται άλλα μέσα πυκνότητας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει το διαχωρισμό των Χ και Υ σπερματοζωαρίων. Αυτό βασίστηκε στη θεωρία ότι α) μια μικρή ποσόστωση του X-σπέρματος είναι ταχύτερη, β) η αμέσως βραδύτερη είναι αυτή του Y-σπέρματος, και γ) βραδύτερη είναι η πλειοψηφία των X-σπέρματος. Αργότερα η έρευνα απέδειξε ότι δεν ήταν έτσι, αλλά η μέθοδος είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από ορισμένες κλινικές για την “επιλογή” φύλου.

Επιλογή ώριμου σπέρματος πριν τη διαδικασία του ICSI-Ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίου (PICSI)

Laser-Assisted Immotile Sperm Selection (LAISS)

Share This Page!