Loading...

Νεότερες τεχνικές που αυξάνουν τα ποσοστά κυήσεων

Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια την εφαρμογή του PRP (Platelet Rich Plasma), σε γυναίκες με υψηλή FSH και Ε2 δηλαδή με ωοθηκική ανεπάρκεια.

Το επιτυχές αποτέλεσμα ήρθε σύντομα και ήταν η γέννηση των πρώτων μονοζυγωτικών διδύμων στο Ηράκλειο μετά από φυσική σύλληψη καθώς και άλλα παιδιά απανταχού στον κόσμο καθώς το 95% των γυναικών που υπόκεινται σε θεραπεία PRP μας επισκέπτονται από το εξωτερικό.

Τα βλάστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων. Η παρουσία βλαστικών κυττάρων στις ωοθήκες και η μετατροπή τους σε ώριμα ωοκύτταρα (ωάρια) έχει αποδειχθεί σε ποντίκια από ερευνητές του Χάρβαρντ.

Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στις ανθρώπινες ωοθήκες γεγονός που το καθιστά πιθανό να μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια των γυναικών. Οι εγχύσεις αυξητικών παραγόντων όταν χρησιμοποιούνται για πολλούς άλλους τύπους ιατρικών θεραπειών, αποτελούνται από το ίδιο το αίμα και τα κύτταρα του ασθενούς και ονομάζεται PRP (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) ή PDGF (αιμοπεταλιακός αυξητικός Παράγοντας).

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;
Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η προετοιμασία του PRP σας. Αυτό ξεκινά με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθροκύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Το επόμενο μέρος της ωοθηκικής αναζωογόνησης είναι η έγχυση του παρασκευάσματος στις ωοθήκες. Η κύρια διαφορά στη μελέτη μας και τη τεχνική που περιγράφεται στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιείται μη χειρουργική προσέγγιση των ωοθηκικών εγχύσεων. Η τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την έγχυση των κυττάρων στις ωοθήκες είναι μια μη χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα – καθοδηγούμενη έγχυση που πραγματοποιείται με αναισθησία. Η διαδικασία αυτή είναι ίδια με αυτή της ωοληψίας στην in vitro γονιμοποίηση. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η προσέγγισή μας είναι λιγότερο επεμβατική και πιο ασφαλής. Έχουμε εκτελέσει χιλιάδες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με ανάκτηση ωαρίων τα τελευταία 31 χρόνια με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Αποτελέσματα & Ευχαριστήρια
«Η χρήση του PRP για την αναζωογόνηση της ωοθηκικής λειτουργίας πραγματοποιείται πλέον καθημερινά στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης με επιτυχία και ενθαρρυντικά λόγια από τις ασθενείς μας. [Δείτε εδώ – 1] , [Δείτε εδώ – 2]

Το γεγονός αυτό μας ώθησε στο να προσφέρουμε το PRP και σε άλλες περιπτώσεις όπως κολπική ατροφία, αισθητική θεραπεία στον κόλπο και τα χείλη καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις ακράτειας ούρων, καθώς το PRP αναγεννά τον υγιή ιστό. Αναφορές από ειδικούς στις Η.Π.Α. περιγράφουν αυξημένη ευαισθησία των γεννητικών οργάνων που οδηγούν σε περισσότερο συναισθηματική και ευχάριστη σεξουαλική εμπειρία.

Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης είναι σε θέση να προσφέρει πλέον όλες τις επιπρόσθετες θεραπείες οδηγώντας σε μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση.»

Ματθαίος Φραϊδάκης M.D.
Διαβάστε περισσότερα για την Aναζωογόνηση Ωοθηκών

Κατάψυξη ωοθηκικού ιστού

Τεκνοποίηση σε γυναίκες πάσχουσες από νεοπλασία

H ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΩΟΘΗΚΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση, ειδικά για τις γυναίκες που δεν μπορούν να υποβληθούν σε κατάψυξη ωαρίων για ιατρικούς λόγους.

Σε αντίθεση με την κατάψυξη των ωαρίων και των εμβρύων, όπου μόνο ένας κύκλος μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί, η κατάψυξη του ωοθηκικού ιστού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα και οι γυναίκες που πρέπει να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία σχεδόν αμέσως μετά τη διάγνωση μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο.

Η κρυοσυντήρηση του ωοθηκικού ιστού είναι μια μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας στην οποία το εξωτερικό στρώμα μιας ωοθήκης, το οποίο περιέχει μεγάλο αριθμό νεαρών ωαρίων, αφαιρείται και καταψύχεται για μελλοντική χρήση. Στη διαδικασία κατάψυξης του ωοθηκικού ιστού , ένα τμήμα μιας ωοθήκης απομακρύνεται συνήθως με λαπαροσκόπηση. Στο εργαστήριο, το εξωτερικό στρώμα των ωοθηκών (που ονομάζεται φλοιός των ωοθηκών) κόβεται σε μικρές λωρίδες και καταψύχεται.

Στο κέντρο μας ήδη ακολουθείται η διαδικασία αυτή με μεγάλη επιτυχία και δίνοντας την δυνατότητα σε γυναίκες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να νιώσουν την ευτυχία της μητρότητας να έχουν στα χέρια τους το παιδί τους. Είμαστε σε επιτύχεις συνεργασία εδώ και χρόνια με τον Claus Yding Andersen στο Aarhus University of Denmark, πρωτοπόρο στον κόσμο της μεθόδου αυτής.

Διαβάστε περισσότερα

Αναζωογόνηση ενδομητρίου (PRP)

Το επαρκές πάχος του ενδομητρίου είναι ένας βασικός παράγοντας για την εμφύτευση εμβρύων και την εγκυμοσύνη. Επιπροσθέτως, το λεπτό ενδομήτριο έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει αρνητικά τα ποσοστά επιτυχίας μετά από θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι θεραπείας για τη βελτίωση του πάχους του ενδομητρίου και της επακόλουθης δεκτικότητας του ενδομητρίου. Η ενδομήτρια έγχυση πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια νέα προσέγγιση που έχει προταθεί για τη θεραπεία του λεπτού ενδομητρίου. Διάφορες μελέτες μέχρι τώρα αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα αυτής της τεχνικής.

Το PRP είναι ένα αυτόλογο κλάσμα αίματος που έχει εμπλουτιστεί με αιμοπετάλια 4-5 φορές περισσότερο σε αριθμό από το κυκλοφορούν αίμα. Το PRP μπορεί να διεγείρει τον πολλαπλασιασμό και την αναγέννηση των κυττάρων εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που περιλαμβάνει.

Αποτελέσματα αρκετών μελετών αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της τεχνικής PRP στην ανάπτυξη του ενδομητρίου και ως συνέπεια στα ποσοστά εγκυμοσύνης, καθώς το ποσοστό εγκυμοσύνης αυξάνεται με το αυξανόμενο πάχος του ενδομητρίου. Επιπλέον, βοηθά σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων αποβολών, περιπτώσεις στις οποίες το πάχος του ενδομήτριου δεν αυξάνεται μετά τη χρήση οιστρογόνων, περιπτώσεις δωρεάς ωοκυττάρων ή μετά από Σύνδρομο Asherman. Για το λόγο αυτό συνιστάται συνήθως να γίνονται μαζί η αναζωογόνηση ωοθηκών και μήτρας.

Η τεχνική PRP είναι μια ασφαλής διαδικασία, με ελάχιστους κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων και ανοσολογικών αντιδράσεων, καθώς γίνεται από αυτόλογα δείγματα αίματος.

Διαβάστε περισσότερα για την Αναζωογόνηση Ενδομητρίου

Κολπική Αναζωογόνηση

Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη επιθυμίας, η σεξουαλική δυσλειτουργία και απόδοση καθώς και η ακράτεια ούρων επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά. Ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν τις ζωές τους. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι ορμονικές, φυσιολογικές, ψυχολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων, η κολπική ξηρότητα, χρόνια προβλήματα υγείας και το αυξημένο άγχος.

Η κολπική αναζωογόνηση με τη μέθοδο του PRP αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών διαταραχών. Η κολπική αναζωογόνηση μπορεί να συνδυαστεί με την αναζωογόνηση της μήτρας και των ωοθηκών στα πλαίσια μιας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Τι είναι το κολπικό PRP?

Το κολπικό PRP (Platelet Rich Plasma) περιλαμβάνει την έγχυση αυτόλογου πλάσματος, εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια στο ανώτερο τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων που αναγεννούν / ανανεώνουν τοπικά τον ιστό.

Οι αυξητικοί παράγοντες που απελευθερώνονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια του πλάσματος και εγχύονται στην περιοχή του κόλπου και της κλειτορίδας με τη μέθοδο του PRP, αυξάνουν την τοπική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας στην πάχυνση του τοιχώματος και στην καλύτερη ενυδάτωση του κόλπου, ενώ παράλληλα τονώνουν την διέγερση που προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Που απευθύνεται το κολπικό PRP?

Σε οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί την ενίσχυση της σεξουαλικής της διέγερσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται μειωμένη η επιθυμία για σεξουαλική επαφή, σε γυναίκες με αισθητή κολπική ξηρότητα και ασυνεχή διούρηση.

Διαβάστε περισσότερα για την Κολπική Αναζωογόνηση

Endometrial scratch, μια τεχνική ικανή να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των θεραπειών υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF, ICSI, IUI, Δωρεά ωαρίων κ.λπ.) μπορεί να οφείλονται σε κάποιο ελάττωμα του ενδομητρίου.

Πιο συγκεκριμένα κάποιες φορές, ακόμα και αν η ποιότητα τον γονιμοποιημένων ωαρίων είναι άριστη, η δεκτική ικανότητα του ενδομητρίου- της βλεννογόνου που επικαλύπτει τη μήτρα- μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο. Σ’αυτή τη περίπτωση μπορούμε πλέον να καταφύγουμε στη χρήση μιας νέας υστεροσκοπικής τεχνικής με την ονομασία ‘‘endometrial scratch ή endometrial injury’’. Επιγραμματικά πρόκειται για έναν τεχνητό ερεθισμό του ενδομητρίου δια μέσου υστεροσκόπησης.

Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα μικρο-καθετήρα δημιουργούμε μικρές αμυχές στο ενδομήτριο αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάπλασης της βλεννογόνου και στην έκκριση ουσιών όπως οι κυτοκίνες και άλλων αναπτυξιακών παραγόντων, έτσι ώστε να επιτύχουμε την αναδημιουργία μιας νέας καλύτερης ποιότητας ενδομητριακής επικάλυψης, πιο δεκτικής στην επικόλληση του εμβρύου σ’αυτή.

Ως προς την υποστήριξη της αποτελεσματικότητας της παραπάνω μεθόδου έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί στο περιοδικό Reproductive Biomedicine επτά ανεξάρτητες ερευνητικές μελέτες, που καταδεικνύουν πως σε ένα συνολικό δείγμα δυο χιλιάδων γυναικών που εφαρμόστηκε η παραπάνω τεχνική- έχοντας προηγουμένως παραπάνω από μια αποτυχίες στο μετά-εμβρυομεταφορικό στάδιο της εξωσωματικής- μια αύξηση των θετικών αποτελεσμάτων του ύψους του 70%.

Η τεχνική του ενδομητριακού τραυματισμού είναι ανώδυνη, ελάχιστα παρεμβατική και εφαρμόζεται πριν ακόμα από το φαρμακευτικό πρωτόκολλο της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βιβλιογραφία:

  • Potdar N, Gelbaya T, Nardo LG. Reproductive BioMedicine Online 2012; 25(6): 561-571.

Χορήγηση Λιποπρωτεΐνης

Μια σημαντική μέθοδος που δρα υποστηρικτικά στις θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι και η χορήγηση λιποπρωτεΐνης, ειδικότερα συνίσταται η χρήση της μετά από περισσότερες από μιας αποτυχημένες εμβρυομεταφορές.

Οι ιατρικές μελέτες που επικεντρώνονται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας καταδεικνύουν ότι η χορήγηση λιποπρωτεΐνης ενδοφλεβίως καταστέλλει τη δράση των κύτταρων ΝΚ (Natural Killers cells) τα οποία συχνά ενοχοποιούνται για τις ανεξήγητες καθ΄ έξιν αποβολές κάτω από φυσιολογικές συνθήκες από την πρώτη κιόλας εβδομάδα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λήψη λιποπρωτεΐνης μπορεί να ρυθμίσει τη δράση των ΝΚ κυττάρων σε γυναίκες με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βιβλιογραφία:

  • Achdout, H., I. Manaster, et al. (2008). “Influenza virus infection augments NK cell inhibition through reorganization of major histocompatibility complex class I proteins.” J Virol82(16): 8030-8037.
  • De Carolis, C., C. Perricone, et al. (2010). “NK cells, autoantibodies, and immunologic infertility: a complex interplay.” Clin Rev Allergy Immunol39(3): 166-175.
  • Kling, C., A. Schmutzler, et al. (2008). “Two-year outcome after recurrent implantation failure: prognostic factors and additional interventions.” Arch Gynecol Obstet278(2): 135-142.
  • Kwak-Kim, J., K. M. Yang, et al. (2009). “Recurrent pregnancy loss: a disease of inflammation and coagulation.” J Obstet Gynaecol Res35(4): 609-622.
  • Roussev, R. G., S. C. Ng, et al. (2007). “Natural killer cell functional activity suppression by intravenous immunoglobulin, intralipid and soluble human leukocyte antigen-G.” Am J Reprod Immunol57(4): 262-269.
  • Tan, B. K., P. Vandekerckhove, et al. (2005). “Investigation and current management of recurrent IVF treatment failure in the UK.” Bjog112(6): 773-780.
  • Vosshenrich, C. A. J., M. E. Garcia-Ojeda, et al. (2006). “A thymic pathway of mouse natural killer cell development characterized by expression of GATA-3 and CD127.” Nat Immunol7(17013389): 1217-1224.
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22340745

Ενέσιμη ενδομητριακή χορηγήση χοριακής γοναδοτροπίνης (ΗCG)

Η επιτυχής προσκόλληση του εμβρύου μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα των γονιμοποιημένων ωαρίων αλλά και την μειωμένη δεκτικότητα του ενδομητρίου. Υπολογίζεται ότι το 50% των αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF προκαλείται από την αδυναμία προσκόλλησης. Κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η έγχυση εντός του ενδομητρίου της γοναδοτροπίνης πριν την εμβρυομεταφορά αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα προσκόλλησης του εμβρύου επάνω στη βλεννογόνο άρα και της επιτυχημένης εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ΙVF.

Βιβλιογραφία:

  • Ragaa Mansour,Nevine Tawab, B.Sc., Omnia Kamal, B.Biomed., Yahia El-Faissal, M.D.,Ahmed Serour, M.D., Mohamed Aboulghar, M.D., Gamal Serour, M.D. Fertility and Sterility, Volume 96, Issue 6, December 2011, Pages 1370-1374.e11

Γενετική ανίχνευση με την μέθοδο PCR χλαμυδίων και μυκοπλάσματος

Γενετική ανίχνευση με την μέθοδο PCR χλαμυδίων και μυκοπλάσματος σε ιστό περιόδου (αίμα περιόδου), που πιθανών επηρεάζει την εμφύτευση των εμβρύων.

Μαγνητικός Διαχωρισμός Κυττάρων (MACS)

Ο Μαγνητικός Διαχωρισμός Κυττάρων (MACS) είναι μία τεχνική η οποία επιτρέπει στο σπέρμα με τις καλύτερες ιδιότητες να επιλεχθεί για χρήση σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ωρίμανση ωαρίων στο εργαστήριο (IVM)

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι παραπάνω καινοτόμες τεχνικές ,βοηθούν στην αποφυγή επαναλαμβανόμενων αποβολών και άρα αποτυχημένων προσπαθειών εμφύτευσης. Σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία αποτελεί ο σωστά ενημερωμένος θεράπων ιατρός που θα κατευθύνει το ζευγάρι στο να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη μικρότερη ψυχολογική , οικονομική και χρονική επιβάρυνση.

Share This Page!