7 Συμβουλές για να προετοιμάσετε τη σχέση σας για εξωσωματική γονιμοποίηση

Οι έφηβοι ακούν συνεχώς πόσο «απλή» είναι η εγκυμοσύνη και πόσο σημαντικό είναι να την αποφύγουν με κάθε κόστος. Επομένως, μπορεί να είναι ένα πλήρες σοκ όταν αποφασίσετε να κάνετε ένα μωρό ως ενήλικας και ανακαλύψετε ότι δεν θα είναι τόσο εύκολο όσο νομίζατε. Κανείς δεν μπορεί να σας προετοιμάσει επαρκώς για την ταλαιπωρία και τον πόνο που συνοδεύει τη στειρότητα ή τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε εσείς και ο σύντροφός σας στο δρόμο για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Στην πραγματικότητα, μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας το 2018 διαπίστωσε ότι για μερικούς ανθρώπους, η υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει θλίψη σε επίπεδα ίσα με τη διάγνωση καρκίνου. Η πιο γνωστή μορφή τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) και τα άτομα που τη λαμβάνουν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ψυχολογικές καταστάσεις όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι που βιώνουν υπογονιμότητα αισθάνονται συχνά τόσο αποξενωμένοι, ταπεινωμένοι και ένοχοι. Επιπλέον, η σχέση ενός ζευγαριού μπορεί να υποφέρει πολύ ως αποτέλεσμα των δύσκολων συναισθημάτων και της ακραίας αγωνίας.

Επομένως, είναι λογικό ότι η στροφή στην ART μετά από μήνες προσπάθειας σύλληψης θα πρόσθετο περισσότερο άγχος σε μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η πιο δημοφιλής και επιτυχημένη μορφή ART. Ωστόσο, για πολλά ζευγάρια, το μονοπάτι τα οδηγεί τελικά στην ART, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές γονιμότητας όπως η διέγερση των ωοθηκών ή η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI).

Δεν υπάρχει «καμία απολύτως αμφιβολία» ότι τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση βιώνουν μεγάλο άγχος. Παρά το γεγονός ότι εμπλέκονται και οι δύο σύντροφοι, ο καθένας θα έχει διαφορετικές απαιτήσεις και μηχανισμούς αντιμετώπισης. Ως αποτέλεσμα του πόσο απομονωμένη μπορεί να είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, η αμοιβαία υποστήριξη είναι απαραίτητη. Εξαιτίας αυτού, το να έρθουν όλοι στην ίδια σελίδα εκ των προτέρων μπορεί να ελαχιστοποιήσει σημαντικά τη συναισθηματική επιβάρυνση. Εάν είστε προετοιμασμένοι, μπορείτε να αποτρέψετε την εμφάνιση ορισμένων προβλημάτων.

Υπό το πρίσμα αυτού, ακολουθούν επτά ενέργειες που σας συμβουλεύουν οι επαγγελματίες να κάνετε για να διατηρήσετε τη σχέση σας κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

1. Πριν από τη συνάντηση, συζητήστε ορισμένα γενικά θέματα.

Το βασικό ερώτημα είναι τα χρήματα, δηλαδή πόσα έχετε διαθέσιμα να ξοδέψετε σε αυτό το έργο. «Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς να μιλούν για τη δημιουργία ορίων. Μπορεί να είναι ευέλικτοι, αλλά η συνομιλία αυτή είναι ζωτικής σημασίας.

Το ποιος θα συνδεθεί γενετικά με το παιδί θα ληφθεί υπόψη εάν χρειάζεστε δωρεά είτε για σπέρμα είτε για ωάρια. Τα ζευγάρια μπορεί επίσης να θέλουν να μιλήσουν για τις απόψεις τους σχετικά με συγκεκριμένα στοιχεία όπως γενετικές δοκιμές, εάν θέλουν να διατηρήσουν τα έμβρυα για μελλοντική χρήση και ποιον θέλουν να ενημερώνονται για την πρόοδό τους σε όλη τη διαδικασία (περισσότερα για αυτό συγκεκριμένα παρακάτω).

2. Αναγνωρίστε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να ανταποκρίνεται σε δύσκολες καταστάσεις με τον δικό του τρόπο.

Ο καθένας αντιμετωπίζει τα συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο σύντροφός σας δεν θα έχει πάντα τις ίδιες εμπειρίες με εσάς. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είστε μαζί».

Στο τέλος, προσπαθήστε να μην επικρίνετε τη στρατηγική αντιμετώπισης του συντρόφου σας, ακόμα κι αν αυτή διαφέρει από τη δική σας. Απλώς σκεφτείτε το ως “Έτσι επεξεργάζονται και πώς επεξεργάζομαι εγώ”, και μετά προσπαθήστε να βρείτε έναν συμβιβασμό.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος μέθοδος για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις της ζωής. Ωστόσο, είναι κατανοητό να επιθυμείτε ή να χρειάζεστε πρόσθετη βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και αυτό είναι όταν ένας θεραπευτής ή άλλος ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να βοηθήσει (περισσότερα για το πώς να αξιοποιήσετε πρόσθετους πόρους αργότερα).

3. Επικοινωνείτε συχνά, ευγενικά και ξεκάθαρα.

Μετά από όλα αυτά, τα ζευγάρια που τελικά έρχονται πιο κοντά είναι αυτά που έχουν ανακαλύψει τακτικές επικοινωνίας. Για να ενθαρρύνετε την αποτελεσματική επικοινωνία και να αναπτύξετε ενσυναίσθηση, προτείνεται η ακόλουθη μέθοδος: Αφήστε στον ομιλητή τρεις έως τέσσερις φράσεις ή λεπτά να μιλήσει και, στη συνέχεια, ζητήστε από τον ακροατή να επαναλάβει αυτό που άκουσε. Εναλλαγή μετά από αυτό. Αυτό κάνει όλους να κάνουν παύση και προσοχή, κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν: «Επικοινωνείτε συχνά και ξεκάθαρα για το τι χρειάζεστε και οι δύο». Λοιπόν, για παράδειγμα, πείτε: «Θέλω να έρχεσαι σε κάθε ραντεβού γιατρού μαζί μου», αντί «θέλω να είσαι εκεί για μένα».

Είναι προτιμότερο να είστε ξεκάθαροι σχετικά με τη βοήθεια και την υποστήριξη που θα θέλατε να λάβετε από τον σύντροφό σας αντί να αφήσετε σε αυτούς να το καταλάβουν.

4. Επιλέξτε τη μέθοδο για την ενημέρωση μεταξύ τους για νέα.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να αποφασίσετε εκ των προτέρων πώς θα χειριστείτε τα καλά και τα κακά νέα, επειδή οι προτιμήσεις σας μπορεί να διαφέρουν. Για παράδειγμα, θέλετε να κοινοποιήσετε πληροφορίες από τον γιατρό σχετικά με πόσα βιώσιμα έμβρυα έχετε αμέσως μέσω γραπτού μηνύματος ή τηλεφωνικής κλήσης ή θέλετε να περιμένετε μέχρι να φτάσετε και οι δύο στο σπίτι το βράδυ για να το συζητήσετε αυτοπροσώπως; Το να συζητάτε αυτά τα ζητήματα εκ των προτέρων και να έχετε ένα χαλαρό σχέδιο είναι απίστευτα χρήσιμο.

5. Αποφασίστε ποιος θα λαμβάνει ενημερώσεις και ορίστε περιορισμούς χρόνου ομιλίας.

Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να σιωπήσετε για μια συναισθηματική εμπειρία που σας καταναλώνει τόσο πολύ χρόνο και ενέργεια, η ενημέρωση της οικογένειας και των στενών σας φίλων μπορεί να είναι ευεργετική. Από την άλλη πλευρά, αν το πείτε στους άλλους, θα χρειαστεί επίσης να τους δίνετε συχνές ενημερώσεις, κάτι που μπορεί να είναι εξουθενωτικό—ειδικά επειδή η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί γρήγορα να αισθάνεται σαν το μόνο θέμα για το οποίο μιλάτε ποτέ.

Οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε συμβουλεύουν επίσης να δημιουργήσετε κάποια προστατευτικά κιγκλιδώματα γύρω από το πόσο χρόνο θα αφιερώσετε για να μιλήσετε για αυτό, αφού αποφασίσετε ποιος θα το μάθει. Ένας σύντροφος θέλει να συζητήσει κάθε λεπτομέρεια για το πώς νιώθει ή τι συνέβη στην κλινική, ενώ ο άλλος συνεργάτης τους συντονίζει.

6. Υπενθυμίστε ο ένας στον άλλο τους αρχικούς λόγους που ερωτευτήκατε.

Προγραμματίστε χρόνο για τα πράγματα που σας αρέσει να κάνετε μαζί με τον σύντροφό σας, ενώ προσπαθείτε να αποφύγετε τη συζήτηση για την εξωσωματική γονιμοποίηση σε αυτές τις ημερομηνίες. Προγραμματίστε ραντεβού όπου θα επικεντρωθείτε αποκλειστικά στην επανασύνδεση ως ζευγάρι και στην ανακάλυψη της χαράς του να είστε μαζί.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αμέσως τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικειότητα και το σεξ. Η αγάπη, η ευχαρίστηση και το σεξ που βασίζεται στη σύνδεση αλλάζει σε σεξ για αναπαραγωγή.

Οι ειδικοί με τους οποίους μιλήσαμε συμβούλεψαν να κάνετε κάτι ευχάριστο και επιπόλαιο μία φορά το μήνα, εκτός από την εύρεση τρόπων οικειότητας που δεν σχετίζονται με το μωρό, όπως η ενοικίαση σανίδων κουπιών, η ποδηλασία, η πεζοπορία ή η συνάντηση με άλλα άτομα.

7. Χρησιμοποιήστε επιπλέον πόρους

Η θεραπεία μπορεί να είναι μια πολύτιμη επένδυση εάν δυσκολεύεστε να φτάσετε στην ίδια σελίδα ή απλά αισθάνεστε ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη βοήθεια για να πλοηγηθείτε μαζί στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ζητήσει ποτέ θεραπεία στο παρελθόν ανακαλύπτουν ότι χρειάζονται πολλή πρόσθετη υποστήριξη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με εσάς ή τη σχέση σας.

Πολλοί θεραπευτές που μπαίνουν σε αυτόν τον τομέα έχουν κάποια προσωπική εμπειρία με τη στειρότητα, η οποία μπορεί να μειώσει το άγχος του να πρέπει να εξηγήσετε και να εκπαιδεύσετε τον σύμβουλό σας για το τι περνάτε. Κάνοντας αυτό, μπορείτε να προχωρήσετε στην κρίσιμη διαδικασία της βελτίωσης των σχέσεων και των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων καθώς εργάζεστε μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Published On: 10 Οκτωβρίου, 2022Categories: ΝέαTags: ,

Share This Post