Ενισχύστε τη γονιμότητά του όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Το να μείνετε έγκυος είναι μια εύκολη διαδικασία για ορισμένα ζευγάρια, αλλά μπορεί να είναι μια σοβαρή πρόκληση για άλλα.

Οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι λένε ότι η υπογονιμότητα είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα που επηρεάζει έως και το 15 τοις εκατό του πληθυσμού της αναπαραγωγικής ηλικίας και συχνά οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων.

«Σε πολλούς άντρες δεν αρέσει η σκέψη ότι το πρόβλημα βρίσκεται μαζί τους, αλλά για περίπου ένα στα πέντε υπογόνιμα ζευγάρια το πρόβλημα έγκειται αποκλειστικά στον άνδρα σύντροφο. Η ανδρική γονιμότητα εξαρτάται γενικά από την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, οπότε αν ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στην εκσπερμάτιση ενός άνδρα είναι χαμηλός ή εάν το σπέρμα είναι κακής ποιότητας (μη φυσιολογικά σχήματα ή κινήσεις), θα είναι δύσκολο για αυτόν να προκαλέσει εγκυμοσύνη».

Επιπλέον, οι γιατροί είπαν ότι το σπέρμα και η τεστοστερόνη παράγονται στους όρχεις (όρχεις) και χρειάζονται περίπου 70 ημέρες για να ωριμάσει το σπέρμα και να μπορέσει να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Πρόσθεσαν ότι όταν απελευθερωθεί, το σπέρμα θα χρειαστεί δύο έως 10 ημέρες για να περάσει μέσα από την επιδιδυμίδα, όπου γίνονται πιο ευκίνητα και ικανά να διεισδύσουν στο ωάριο.

«Κατά τον οργασμό, το σπέρμα εκτοξεύεται μαζί με μια μικρή ποσότητα υγρού (από τον προστάτη και τα σπερματικά κυστίδια), σχηματίζοντας σπέρμα. Οποιαδήποτε δυσλειτουργία στα διάφορα στάδια της παραγωγής σπέρματος (παραγωγή ή μεταφορά σπέρματος) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη γονιμότητα. Περίπου τα δύο τρίτα των υπογόνιμων ανδρών έχουν προβλήματα με την παραγωγή σπέρματος στους όρχεις, ενώ ένας στους πέντε υπογόνιμους άνδρες αντιμετωπίζει προβλήματα με τη μεταφορά του σπέρματος».

Πρόσθεσαν: «Τα μπλοκαρίσματα των σωλήνων που μεταφέρουν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος μπορεί να προκαλέσουν πλήρη απουσία σπέρματος στην εκσπερμάτιση. Ο φυσιολογικός αριθμός σπερματοζωαρίων κυμαίνεται μεταξύ 120-350 εκατομμυρίων σπερματοζωαρίων ανά κυβικό εκατοστό. Χαμηλό θεωρείται λιγότερο από 40 εκατομμύρια. Άλλα πράγματα που αναφέρονται στη δοκιμή ανάλυσης σπέρματος που γίνεται περιλαμβάνουν το χρώμα του σπέρματος, το αίμα, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα βακτήρια στο σπέρμα, καθώς και την εμφάνιση και την κίνηση του σπέρματος».

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα

Μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανδρική γονιμότητα περιλαμβάνουν:

  • Κιρσοκήλη (διασταλμένες φλέβες στο όσχεο).
  • Μη κατεβασμένοι όρχεις.
  • Υπερβολική έκθεση σε οιστρογόνα.
  • Λοιμώξεις του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
  • Παρωτίτιδα ως παιδί.
  • Διεύρυνση του προστάτη.
  • Ενδοκρινικές (ορμόνες/αδενικές) διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, τα επινεφρίδια, τον θυρεοειδή, τους όρχεις, που οδηγούν σε χαμηλή παραγωγή τεστοστερόνης (συμπεριλαμβανομένων όγκων, χαμηλή λειτουργικότητα από τη γέννηση, τραύμα).
  • Στένωση ουρήθρας.
  • Ανωμαλίες του φυλετικού χρωμοσώματος (γενετικές).
  • Υποσιτισμός (ιδιαίτερα ανεπάρκεια πρωτεΐνης).

Τι μπορεί λοιπόν να γίνει γενικά για να τονωθεί η γονιμότητα;

  1. Εάν δυσκολεύεστε να μείνετε έγκυος, το πρώτο βήμα είναι να δείτε έναν γιατρό που μπορεί να διασφαλίσει ότι ο χρόνος και η συχνότητα της συνουσίας σας είναι επαρκής για να προκαλέσετε εγκυμοσύνη. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε θα παραγγελθεί μια εξέταση σπέρματος για να ελεγχθούν για ανωμαλίες.
  2. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη, λάβετε τη θεραπεία αμέσως και κάνετε πάντα ασφαλές σεξ.
  3. Ελέγξτε όλες τις χρόνιες ασθένειες, ιδιαίτερα τον διαβήτη, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα να έχετε και να διατηρήσετε στύση.
  4. Σταματήστε το κάπνισμα, καθώς αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος.
  5. Αποφύγετε τις περιβαλλοντικές τοξίνες, επομένως συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εργάζεστε/ζείτε γύρω από χημικές ουσίες, τοξίνες ή ακτινοβολία, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν την παραγωγή σπέρματος.
  6. Το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα επίτευξης και διατήρησης στύσης, γι’ αυτό αποφύγετε και αυτό.
  7. Η θερμότητα μπορεί να μειώσει την παραγωγή σπέρματος, επομένως αποφύγετε την έκθεση των όρχεων σε υπερβολική θερμότητα φορώντας φαρδιά ρούχα και εσώρουχα και αποφεύγοντας τα μεγάλα ζεστά μπάνια/τζακούζι ή να κάθεστε για παρατεταμένες περιόδους.
  8. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα φάρμακα που παίρνετε, καθώς ορισμένα από αυτά μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία ή να προκαλέσουν ανικανότητα.
  9. Αποφύγετε τρόφιμα και χημικές ουσίες που μιμούνται τις επιδράσεις των οιστρογόνων που βρίσκονται σε ορισμένα προϊόντα σόγιας, ορισμένα πλαστικά, φυτοφάρμακα και ζωικά προϊόντα.
  10. Ασκηθείτε τακτικά και διατηρήστε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή γεμάτη με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και αντιοξειδωτικά.
  11. Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση και τη χρήση στεροειδών, καθώς αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα μειώνοντας την παραγωγή σπέρματος.
  12. Διατηρήστε ένα ιδανικό σωματικό βάρος, καθώς η παχυσαρκία και ο υπερβολικός λιπώδης ιστός μπορούν να συμβάλουν σε κακή γονιμότητα.
  13. Διατηρήστε καλή ψυχική υγεία, καθώς το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο και να προκαλέσουν ανικανότητα.

Πηγή : jamaicaobserver.com

Published On: 1 Αυγούστου, 2017Categories: Νέα

Share This Post