Θεραπεία με βλαστοκύτταρα και πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια στην αναγεννητική ιατρική – μια ανασκόπηση

Ο τομέας της αναγεννητικής ιατρικής είναι ένας πρόσφατα αναπτυγμένος τομέας της ιατρικής που ασχολείται με τη λειτουργική αποκατάσταση κατεστραμμένων ή ασθενών ιστών ή οργάνων. Επί του παρόντος, οι θεραπείες με βάση τα βλαστοκύτταρα (SC) και το πλούσιο σε αιμοπετάλια πλάσμα (PRP) είναι οι δύο ανταγωνιστικές τεχνολογίες που μπορούν να αποκαταστήσουν και να επιδιορθώσουν τους κατεστραμμένους ιστούς.

Το PRP ή οι αυξητικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα αιμοπετάλια και το ινωδογόνο που προέρχεται από το πλάσμα, είναι ένα συστατικό του αίματος που έχει συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων πάνω από το φυσιολογικό. Όταν συμβαίνει ένας τραυματισμός, τα αιμοπετάλια είναι η πρώτη γραμμή άμυνας επειδή απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών.

Αντίθετα, τα βλαστοκύτταρα είναι ανώριμα, αδιαφοροποίητα, μη εξειδικευμένα κύτταρα που μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να διαφοροποιηθούν σε διαφορετικούς τύπους ιστών και κυττάρων ως απόκριση σε ορισμένα ερεθίσματα. Με την ικανότητα αναπαραγωγής, τα διαφοροποιημένα βλαστοκύτταρα μπορούν να αντικαταστήσουν τους φθαρμένους ή κατεστραμμένους ιστούς για να γίνουν κύτταρα ειδικά για όργανα ή ιστούς με εξειδικευμένους ρόλους. Παρά αυτές τις παραλλαγές, ο στόχος και των δύο στρατηγικών είναι η αποκατάσταση του τραυματισμένου ιστού. Οι μέθοδοι προετοιμασίας, οι παραλληλισμοί και οι διαφορές, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των θεραπειών που βασίζονται σε PRP και SC είναι τα κύρια θέματα αυτής της ανασκόπησης.

Θεραπείες πλάσματος και βλαστοκυττάρων πλούσιου σε αιμοπετάλια στην αναγεννητική ιατρική

Ένα σημαντικό μέρος της ταχέως αναπτυσσόμενης βιοϊατρικής έρευνας τα τελευταία δέκα χρόνια έχει επικεντρωθεί στην αναγεννητική ιατρική και συνεπάγεται πρωτίστως τη δημιουργία νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων που θα ωθήσουν το πεδίο προς τα εμπρός.

Η ιατρική κοινότητα έχει πλέον τη θέληση να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις στις παραδοσιακές θεραπείες χάρη σε αυτές τις νέες βιολογικές τεχνικές. Η χρήση βλαστοκυττάρων (SC) και πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) είναι η κύρια προσέγγιση ανάμεσα στις διάφορες θεραπευτικές τεχνικές που είναι διαθέσιμες για την επιδιόρθωση και την αναζωογόνηση του κατεστραμμένου ιστού που προκύπτει από τραυματισμό ή χρόνιες ασθένειες. Το PRP είναι ο όγκος του αυτόλογου πλάσματος με τη συγκέντρωση αιμοπεταλίων πάνω από τη βασική γραμμή. Είναι το μέρος του αίματος (πλάσμα) που έχει πέντε φορές μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιμοπεταλίων από τις συνήθεις τιμές. Δημιουργώντας θρόμβους αίματος κατά τον τραυματισμό, τα αιμοπετάλια – μικροσκοπικά συστατικά του αίματος πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες – παίζουν μια ζωτική λειτουργία. Είναι γνωστό ότι οι συγκεντρώσεις των αιμοπεταλίων επηρεάζουν το πόσο γρήγορα επουλώνονται οι τραυματισμένοι ιστοί από τις πληγές.

Το PRP λειτουργεί προάγοντας την ανάπτυξη κυττάρων που έχουν την ικανότητα να επιδιορθώνουν μόνα τους κατεστραμμένους ιστούς ή να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Το PRP χρησιμοποιείται συχνά για την αναγέννηση και την επιδιόρθωση σκελετικών και συνδετικών ιστών σε περιπτώσεις τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό, περιοδοντικών και γναθοπροσωπικών παθήσεων και άλλων συναφών καταστάσεων.

Σε αντίθεση με το PRP, τα βλαστοκύτταρα είναι πρωτόγονα κύτταρα που προέρχονται από ιστούς ενηλίκων ή από έμβρυα. Τα αυτοανανεούμενα SC έχουν την ικανότητα να εξελίσσονται σε έως και 200 διαφορετικούς τύπους κυττάρων του ενήλικου σώματος. Εκτός από αυτές τις ιδιότητες, το SC εκκρίνει επίσης συγκεκριμένες κυτοκίνες και αυξητικούς παράγοντες που επιταχύνουν την ανάκτηση του σημείου βλάβης των ιστών. Σε περιπτώσεις όπου οι εφαρμογές PRP είναι αναποτελεσματικές, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα (SC) αντικαθιστά τα κατεστραμμένα κύτταρα σχεδόν σε οποιονδήποτε ιστό ή όργανο για τη θεραπεία μιας ποικιλίας εκφυλιστικών και φλεγμονωδών διαταραχών.

Διαφορές και κλινικές επιπτώσεις των θεραπειών PRP και βλαστοκυττάρων στην αναγέννηση των ιστών

Ενώ οι θεραπείες με βάση το PRP και τα βλαστοκύτταρα θα βοηθήσουν τελικά τον τραυματισμένο ιστό να λειτουργήσει ξανά κανονικά, υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του τρόπου προετοιμασίας και του τρόπου λειτουργίας τους. Αφού διαχωριστούν από ιστούς ενηλίκων και καλλιεργηθούν σε προχωρημένες συνθήκες, τα βλαστοκύτταρα χρειάζονται αρκετές εβδομάδες για να ωριμάσουν για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία.

Το PRP γίνεται απλά, διαχωρίζεται γρήγορα από το αίμα και δεν περιλαμβάνει βλαστοκύτταρα από μόνα τους για θεραπευτικούς σκοπούς, σε αντίθεση με τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Επιπλέον, το δυναμικό αναγέννησης του PRP περιορίζεται στα κύτταρα που βρίσκονται σε αυτούς τους ιστούς και το θεραπευτικό του δυναμικό είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό των θεραπειών που βασίζονται σε SC. Το PRP είναι παρόμοιο με τις θεραπείες που βασίζονται στο SC καθώς λειτουργούν παρόμοια και μπορούν να προετοιμαστούν γρήγορα, γι’ αυτό πολλοί επαγγελματίες ενθαρρύνουν τους ασθενείς να επιλέξουν θεραπείες που βασίζονται στο PRP.

Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

Τα αυτόλογα παρασκευάσματα και ο εμπλουτισμός των αιμοπεταλίων από συμπύκνωμα πλάσματος αναφέρθηκαν για πρώτη φορά ως PRP στη δεκαετία του 1970. Ο μυελός των οστών των θηλαστικών παράγει αιμοπετάλια, που συχνά αναφέρονται ως θρομβοκύτταρα, από μεγακαρυοκύτταρα στο εσωτερικό του. Σε περίπτωση που διακυβεύεται η ακεραιότητα των αγγείων και των ιστών, χρησιμεύουν ως η πρώτη γραμμή άμυνας για τα κύτταρα και είναι απαραίτητα για την επούλωση πληγών, την έμφυτη ανοσία, την ομοιόσταση και την αγγειογένεση. Το εμπλουτισμένο κλάσμα του PRP είναι γνωστό ότι έχει υψηλή συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων και κυτοκινών που υποστηρίζουν την αναγέννηση και την επισκευή των ιστών. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει επανορθωτική δράση ιστών.

Οι κύριες λειτουργίες των αιμοπεταλίων είναι να συσσωρεύονται και, μέσω της προσκόλλησης, της ενεργοποίησης και της συσσωμάτωσης, να συμβάλλουν στην ομοιόσταση. Παλαιότερα πίστευαν ότι τα αιμοπετάλια έχουν αποκλειστικά αιμοστατικές ιδιότητες. Μια νέα κατανόηση της δραστηριότητας των αιμοπεταλίων στον έλεγχο της φλεγμονής, της αγγειογένεσης, της μετανάστευσης SC και του κυτταρικού πολλαπλασιασμού κατέστη δυνατή χάρη στις πρόσφατες εξελίξεις.

Τα πλεονεκτήματα του PRP

Το πρωταρχικό πλεονέκτημα της χρήσης πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) για ιατρικούς σκοπούς είναι η άμεση επεξεργασία του, η οποία εξαλείφει την ανάγκη για εγκαταστάσεις για συντηρητικά. Δεδομένου ότι τα ίδια κύτταρα χρησιμοποιούνται στη διαδικασία προετοιμασίας χωρίς να υποστούν πρόσθετες αλλαγές, το PRP θεωρείται φυσικό και ασφαλές. Αυτό εγγυάται ότι τα παρασκευάσματα δεν θα προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση. Επειδή τα σκευάσματα προέρχονται από το ίδιο άτομο, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα αιματογενών λοιμώξεων. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από μυοσκελετικούς τραυματισμούς ή προβλήματα, η θεραπεία με βάση το PRP έχει αποδειχθεί πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Οι θεραπείες που βασίζονται σε ενήλικα βλαστοκύτταρα (ASC) έχουν επισημανθεί στις πρόσφατες εξελίξεις στην έρευνα της SC, ιδιαίτερα για καταστάσεις που η συμβατική ιατρική δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει. Επειδή τα ενήλικα προγονικά βλαστοκύτταρα που κατοικούν σε ιστούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κύτταρα δότες για μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων στην αναγεννητική ιατρική και τις θεραπείες καρκίνου, είναι κλινικά σημαντικά. Με την ικανότητά τους για διαφοροποίηση πολλαπλών γενεών σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων και ατελείωτη αυτοανανέωση, τα SC υπόσχονται σημαντικά για την αντικατάσταση των χαμένων ή δυσλειτουργικών κυττάρων και την αναγέννηση κατεστραμμένων ή άρρωστων ιστών. Χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψης μοσχεύματος, είναι δυνατό να διεγείρουμε in vivo διαφοροποίηση, αντικατάσταση κυττάρων και γονιδιακές θεραπείες με πολυάριθμες εφαρμογές σε ανθρώπους χρησιμοποιώντας έναν μικρό υποπληθυσμό ενηλίκων βλαστοκυττάρων ή προγονικών κυττάρων από ιστούς ή όργανα από το ίδιο άτομο. Μελέτες σε βλαστοκύτταρα που κατοικούν σε ιστούς έχουν διερευνήσει την πιθανή χρήση θεραπείας κυτταρικής υποκατάστασης στον καρκίνο και την αναγεννητική ιατρική.

Τα οφέλη της θεραπείας με βλαστοκύτταρα

Μια ισχυρή νέα τεχνική για τη θεραπεία πολλών φλεγμονωδών και εκφυλιστικών διαταραχών είναι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Εκτός από τη διαφοροποίηση σε πρόσφατα χαμένο ιστό, συνεργάζονται για να διευκολύνουν τις αποκρίσεις αποκατάστασης. Το SC είναι κατάλληλο για αυτόλογη μεταμόσχευση και μπορεί να κρατηθεί μακριά από ασθενείς. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μία μόνο θεραπεία απομόνωσης μπορεί να λάβουν εφόρου ζωής κυττάρων. Επιπλέον, το SC μπορεί να τροποποιηθεί γενετικά για να υπερεκφράζει ζωτικά γονίδια που προάγουν την επούλωση των πληγών και αποτρέπουν τη δημιουργία ουλών.

Επίλογος

Η χρήση του PRP ως αναγεννητικής θεραπείας βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, παρά το γεγονός ότι το PRP έχει πολλά ευεργετικά αποτελέσματα και λίγες δυσμενείς επιπτώσεις για τη θεραπεία κλινικών ασθενειών. Τα κύρια εμπόδια είναι η έλλειψη κατάλληλων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών και οι διαφωνίες σχετικά με τις μεθόδους προετοιμασίας PRP. Ωστόσο, η εφαρμογή σκευασμάτων με βάση το PRP έχει επιδείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε λίγα κλινικά πλαίσια, ιδιαίτερα στους τομείς της ορθοπεδικής, της οφθαλμολογίας, της οδοντιατρικής και της δερματολογίας.

Ωστόσο, το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης είναι πρωτοπόρος στον τομέα των θεραπειών με βλαστοκύτταρα συνδυάζοντας αναγεννητική ιατρική και θεραπείες γονιμότητας, προσφέροντας θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την αναζωογόνηση των ωοθηκών, τη στειρότητα και τις επαναλαμβανόμενες αμβλώσεις.

Share This Post