Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος μετά την εμμηνόπαυση;

Η εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση είναι δυνατή.

Η φράση «μωρό στην εμμηνόπαυση» μπορεί να έχει εμφανιστεί στα social media ή σε ταινία. Είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος φυσικά μετά την εμμηνόπαυση; Οι αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση στο σώμα μιας γυναίκας κάνουν κάποιον να πιστεύει ότι η απάντηση είναι όχι. Αλλά αυτό δεν αποκλείει τις γυναίκες να μείνουν έγκυες πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση.

Εμμηνόπαυση: Τι είναι;

Δώδεκα μήνες μετά την τελευταία περίοδο μιας γυναίκας, αρχίζει η εμμηνόπαυση. Πολυάριθμες αλλαγές λαμβάνουν χώρα τα χρόνια πριν από την έναρξη της εμμηνόπαυσης, όπως η μειωμένη παραγωγή ορμονών και η ωορρηξία. Τρία στάδια χρησιμοποιούνται συχνά για την περιγραφή της εμμηνόπαυσης. Η ικανότητα σύλληψης αλλάζει φυσικά σε κάθε στάδιο.

Μια γυναίκα έχει περίπου 1 εκατομμύριο ωάρια κατά τη γέννηση. Αυτός ο αριθμός θα είναι περίπου 300.000 μέχρι να φτάσει στην εφηβεία και να αρχίσει να έχει ωορρηξία κάθε μήνα, και θα μειώνεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης προκαλεί σημαντικές διακυμάνσεις στις πιθανότητες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος λόγω της μείωσης της ποσότητας βιώσιμων ωαρίων στις ωοθήκες της και των αλλαγών στις ορμόνες που συνδέονται με την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη.

Περιεμμηνόπαυση

Οι γυναίκες ξεκινούν συχνά την περιεμμηνόπαυση τους, ή τα χρόνια «γύρω» από την εμμηνόπαυση, μεταξύ των ηλικιών 40 και 44. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος της θα αλλάξει σε διάρκεια και ροή καθ’ όλη αυτή την περίοδο. Καθώς πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης θα αρχίσει επίσης να μειώνεται. Αν και η περιεμμηνόπαυση σηματοδοτεί την αρχή της πτώσης της γονιμότητας, η αυθόρμητη σύλληψη εξακολουθεί να είναι εφικτή. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεταξύ 10 και 20% των περιεμμηνοπαυσιακών γυναικών μεταξύ 40 και 44 ετών μένουν έγκυες με φυσικό τρόπο. Μεταξύ 45 και 49 ετών, τα ποσοστά αυτά πέφτουν στο 12%.

Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση, όπως προαναφέρθηκε, θεωρείται ότι ξεκινά κάθε φορά που μια γυναίκα έχει περάσει δώδεκα συνεχόμενους μήνες χωρίς να έχει περίοδο. Λόγω των ανεπαρκών επιπέδων των ορμονών που απαιτούνται για να αναγκάσουν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο, δεν έχετε πλέον ωορρηξία αυτή τη στιγμή. Χωρίς πρόσθετες ορμόνες ή εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι απίθανο να μείνετε έγκυος σε όλη την εμμηνόπαυση.

Μεταεμμηνόπαυση

Ο μηνιαίος κύκλος που χρειάζεται για την εγκυμοσύνη δεν ξαναρχίζει μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, τα επίπεδα ορμονών δεν φτάνουν τα προεμμηνοπαυσιακά επίπεδα. Μια φυσική εγκυμοσύνη μετά την εμμηνόπαυση είναι απίθανη, όπως και κατά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος μετά την εμμηνόπαυση χάρη στην HRT και την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πώς να βελτιώσετε την πιθανότητα να μείνετε έγκυος

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, οι φυσιολογικοί κύκλοι που τους επιτρέπουν να συλλάβουν φυσικά αλλάζουν. Το σώμα σταματά να παράγει τις κατάλληλες ορμόνες και να απελευθερώνει ωάρια, τα οποία είναι απαραίτητα για να μείνει έγκυος, αφού μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση και για αρκετά χρόνια αργότερα. Ωστόσο, αυτές οι προσαρμογές στον κύκλο του σώματός σας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να μείνετε έγκυος πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εμμηνόπαυση.

Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

Τα ωάρια μιας γυναίκας δεν είναι πλέον βιώσιμα μετά την εμμηνόπαυση. Ωστόσο, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να προσφέρει μια πιθανότητα εγκυμοσύνης. Χρησιμοποιώντας ώριμα ωάρια που έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακή γονιμοποίηση, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια ιατρική θεραπεία. Το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα λίγο μετά (περίπου δύο έως πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση). Εάν η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι επιτυχής, το έμβρυο θα εμφυτευτεί στην επένδυση της μήτρας εντός έξι έως δέκα ημερών από τη γονιμοποίηση, όπως ακριβώς θα συνέβαινε με μια κανονική εγκυμοσύνη. Τα ποσοστά αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης κυμαίνονται από 15% έως 25%, ωστόσο αυξάνονται με την ηλικία της μητέρας.

Τα ωάρια που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση λαμβάνονται συνήθως από τις ωοθήκες. Ωστόσο, η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων μιας γυναίκας επιδεινώνεται καθώς εισέρχεται και περνά στην εμμηνόπαυση. Μια κυρία έχει όλα τα μελλοντικά της ωάρια κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Η ανάκτηση κατά την εμμηνόπαυση ή την μετεμμηνόπαυση είναι απίθανη λόγω των (ίσως ανθυγιεινών) ωαρίων και ανεπαρκών ωαρίων. Λοιπόν, πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εξωσωματική γονιμοποίηση για να μείνετε έγκυος μετά την εμμηνόπαυση; Η χρήση ωαρίων δότη ή προηγουμένως κατεψυγμένων είναι η λύση.

Προκατεψυγμένα ωάρια

Μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει να παγώσει τα ωάρια της για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, ζητήματα υγείας, γνωστά προβλήματα γονιμότητας κατά την προεμμηνόπαυση, πληθυσμιακά προβλήματα, πρώιμη απολίνωση ή στείρωση των σαλπίγγων, γενετικές ασθένειες, κ.λπ.

Ωάρια δότη

Τα ωάρια δότη είναι μια άλλη επιλογή για μια κυρία που δεν έχει προηγουμένως καταψύξει ωάρια. Ένα υγιές ωάριο που λαμβάνεται από έναν δότη αναφέρεται ως ωάριο δότη. Ανάλογα με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τον δότη, ένα άτομο που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ωάρια δότριας μπορεί ή όχι να γνωρίζει το άτομο που δίνει τη δωρεά.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να τροποποιήσετε τα τρόφιμα και τον τρόπο ζωής εάν σκέφτεστε την εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να περιέχει:

  • Διαχείριση βάρους
  • Μείωση του άγχους μέσω της εξάσκησης
  • Διακοπή του καπνίσματος

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να μείνετε έγκυος μετά την εμμηνόπαυση;

Η ηλικία και άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση συχνά προκαλούν πτώση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με άλλα λόγια, μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να μείνει έγκυος κοντά στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με την Εταιρεία Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας, το ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες άνω των 40 ετών είναι περίπου 7%. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών συμβουλεύουν τη χρήση δωρεών ή ήδη κατεψυγμένων ωαρίων για γυναίκες άνω των 43 ετών.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος φυσικά μετά την εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η προεμμηνόπαυση και, σε κάποιο βαθμό, η περιεμμηνόπαυση είναι οι στιγμές που οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να συλλάβουν αυθόρμητα. Έως και το 50% των γυναικών δεν είναι σε θέση να συλλάβουν φυσικά μέχρι τα 41 τους χρόνια. Στα 45, ανεβαίνει στο 90%, και στα 50, πλησιάζει το 100%.

Η μειωμένη παραγωγή ορμονών, η έναρξη της εμμηνόπαυσης και η χαμηλή ποιότητα ωαρίων μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών υπογονιμότητας. Μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος φυσικά μετά την εμμηνόπαυση; Η φυσική σύλληψη είναι σχεδόν αδύνατη μετά την εμμηνόπαυση, καθώς τα επίπεδα ορμονών δεν μπορούν πλέον να προκαλέσουν ωορρηξία.

Οι κίνδυνοι της μετέπειτα εγκυμοσύνης

Μια γυναίκα θα πρέπει να σκεφτεί συγκεκριμένους κινδύνους πέραν της ηλικίας των 35 ετών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι ανησυχίες μπορεί να ισχύουν μόνο για ορισμένα άτομα που αποφασίζουν να κάνουν παιδί στα 30 ή στα 40 τους. Οι τυπικές απεικονίσεις περιλαμβάνουν:

  • Μειωμένη γονιμότητα. ● Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης.
  • Γενετικοί κίνδυνοι όπως το σύνδρομο Down ● Τοποθέτηση βραχίονα.
  • Αποβολή. ● Επείγουσα καισαρική τομή.
  • Νεκνότητα. ● Πρόωρος τοκετός.
  • Χαμηλό βάρος γέννησης ή υψηλό βάρος γέννησης ● Αυξημένος κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας.

Η εμμηνόπαυση δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη. Επικοινωνήστε με το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να μείνετε έγκυος μετά την εμμηνόπαυση.

Published On: 10 Οκτωβρίου, 2022Categories: ΝέαTags: ,

Share This Post