Η ανάκτηση ωαρίων σε πρώιμο στάδιο της θεραπείας γονιμότητας μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά εγκυμοσύνης για γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης για γυναίκες ηλικίας 43 ετών και άνω θα μπορούσαν να βελτιωθούν με την ανάκτηση ωαρίων από τις ωοθήκες τους σε πρώιμο στάδιο θεραπείας γονιμότητας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Journal of Endocrinology.

Ερευνητές με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι η λειτουργία των κυττάρων που θηλάζουν και υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ωαρίων μειώνεται γρήγορα μετά τα 43, προκαλώντας τον βομβαρδισμό του ωαρίου από ορμόνες που κανονικά απελευθερώνονται μόνο μετά την ωορρηξία. Η ανάκτηση ωαρίων από μικρότερα ωοθυλάκια σε πρώιμο στάδιο της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης βρέθηκε ότι ελαχιστοποιεί αυτόν τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα υψηλότερη ποιότητα εμβρύων και καλύτερα κλινικά ποσοστά εγκυμοσύνης.

Η μελέτη ρίχνει φως στο γιατί οι πιθανότητες σύλληψης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης μειώνονται με την ηλικία, με πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται από 23,6% στις γυναίκες ηλικίας 38-39 ετών σε μόλις 1,3% για τις ηλικίες 44 ετών και άνω.

Σε αυτή τη μελέτη, ερευνητές από το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν να διερευνήσουν γιατί τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν απότομα για τις γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας του 40. Συνέκριναν τον αναπαραγωγικό ιστό νεαρών δοτών ωαρίων (21-29 ετών), μεσήλικων δοτών (30-37) και μεγαλύτερης ηλικίας υπογόνιμων ασθενών (43-47).

Διαπίστωσαν ότι τα κοκκιώδη κύτταρα, τα οποία περιβάλλουν και υποστηρίζουν τα ωάρια μέσα στην ωοθήκη για να τα βοηθήσουν να αναπτυχθούν, ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες. Αυτό συνέβη επειδή τα κοκκιώδη κύτταρα των ηλικιωμένων γυναικών παρήγαγαν λιγότερους κυτταρικούς υποδοχείς για την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) και περισσότερους κυτταρικούς υποδοχείς για την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και την προγεστερόνη.

Αυτές οι αλλαγές στην ορμονική ευαισθησία δείχνουν ότι τα κοκκιώδη κύτταρα των ηλικιωμένων γυναικών διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν πρόωρη ωχρινοποίηση – εμποδίζοντας τις ωοθήκες να ωριμάσουν περισσότερα ωάρια και προετοιμάζουν τη μήτρα για εγκυμοσύνη. Αυτό το φαινόμενο συνήθως εμφανίζεται μόνο μετά την ωορρηξία, όπου η αύξηση των επιπέδων της LH προκαλεί πτώση των επιπέδων FSH και αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης. αν και γιατί συμβαίνει αυτό ακριβώς είναι ελάχιστα κατανοητό.

Στη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση, οι γιατροί περιμένουν έως ότου τα ωοθυλάκια των ωαρίων φτάσουν σε ένα ορισμένο μέγεθος πριν κάνουν ένεση στους ασθενείς με την ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία «ωριμάζει» το ωάριο έτοιμο για συγκομιδή. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να χορηγήσουν hCG νωρίτερα από το συνηθισμένο, όταν το μέγεθος του ωοθυλακίου ήταν 16 mm αντί για το συνηθισμένο 19-21 mm, αλλά λιγότερο πιθανό να έχει επηρεαστεί από την πρόωρη ωχρινοποίηση.

Διαπίστωσαν ότι ενώ τα αυγά που συγκομίστηκαν ήταν πιο ανώριμα, συνέχισαν να παράγουν μεγαλύτερο αριθμό εμβρύων καλής ποιότητας και τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με τις γυναίκες που υποβάλλονταν σε τακτική θεραπεία.

«Συνήθως πιστεύαμε ότι η γήρανση των ωαρίων ευθύνεται για τα χαμηλά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά εδώ δείχνουμε ότι οφείλεται περισσότερο στη γήρανση του περιβάλλοντος του ωαρίου», δήλωσε ο Δρ Yanguang Wu, Εμβυρολόγος και Αναπληρωτής Επιστήμονας στο Κέντρο για Αναπαραγωγική Ιατρική. «Οι πιθανότητες αντιστροφής της βλάβης σε ένα αυγό είναι πρακτικά μηδενικές και έτσι αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά γιατί είναι πολύ πιο ελπιδοφόρο να στοχεύσουμε θεραπευτικά το περιβάλλον υποστήριξης του αυγού», συνέχισε.

«Ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες με περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματά μας, έχουμε μια νέα εικόνα για τη γήρανση των ωοθηκών και ελπίζουμε ότι αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων στρατηγικών για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της εγκυμοσύνης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας».

Source: news-medical.net

Published On: 8 Αυγούστου, 2016Categories: Νέα

Share This Post