Ανακαλύφθηκε ουσία που γυρίζει πίσω το ρολόι γονιμότητας

Πριν από την ηλικία των 30 ετών, τα αναπαραγωγικά χρόνια μιας γυναίκας βρίσκονται στο ύψος τους. Μετά από αυτό, η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται. Μέχρι την ηλικία των 40, είναι περίπου το μισό από ό,τι ήταν πριν από την ηλικία των 30. Πολλές γυναίκες αγωνίζονται με τη στειρότητα, αλλά μια πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια μπορεί να είναι σε θέση να γυρίσει τον χρόνο πίσω στα ωάρια, δίνοντας στις μεγαλύτερες γυναίκες νέες ελπίδες για γονιμότητα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιώντας μια ουσία που μπορεί να σταματήσει τη γήρανση των ωαρίων, κατάφεραν να αυξήσουν τα ποσοστά γονιμότητας των ηλικιωμένων θηλυκών ποντικών. Το εύρημα μπορεί να ανοίξει την πόρτα στην ανθρώπινη χρήση στο μέλλον, δίνοντας ελπίδα σε εκείνες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εγκυμοσύνης.

Για ορισμένες γυναίκες, η εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 40 ετών είναι δύσκολη ή πρακτικά αδύνατη. Η κακή ποιότητα ωαρίων, που είναι ένα ζήτημα στις βιομηχανικές χώρες όπου οι γυναίκες περιμένουν μέχρι να μεγαλώσουν για να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, είναι η αιτία αυτής της μείωσης της γονιμότητας.

Φρέσκια αισιοδοξία

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, δίνει έμφαση στην επιστροφή του χρόνου για να αυξηθεί η ποιότητα των ωαρίων, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η απώλεια ποιότητας των ωαρίων που σχετίζεται με τη γήρανση προκλήθηκε από τη μείωση των ποσοτήτων ενός κυτταρικού μορίου που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας.

Το μόριο είναι κατασκευασμένο από μια πρόδρομη ουσία, η οποία μπορεί να αυξήσει τη γονιμότητα όταν λαμβάνεται από το στόμα. Ο πρόδρομος, το μονονουκλεοτίδιο νικοτιναμιδίου (NMN) και το μόριο νικοτιναμίδης αδενίνης δινουκλεοτίδιο (NAD) είναι απαραίτητα για την προώθηση της αναστροφής της γονιμότητας της γήρανσης.

Οι ερευνητές έδωσαν σε ηλικιωμένα θηλυκά ποντίκια μικρές δόσεις NMN που εγχύθηκαν στο νερό τους για ένα μήνα για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους. Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος αναπαραγωγής, ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια είχαν βελτιώσει τα ποσοστά ζωντανών γεννήσεων και αποκατέστησαν την ποιότητα των αυγών.

Τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Εάν λειτουργεί σε ανθρώπους, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσει και να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων καθώς γερνούν. Επιπλέον, βοηθά στη μείωση ενός εμποδίου που εμποδίζει τις ηλικιωμένες γυναίκες να μείνουν έγκυες. Έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στη ζήτηση για τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς περισσότερες γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας (IVF).

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των ωαρίων, επομένως η μόνη εναλλακτική λύση για τις ηλικιωμένες γυναίκες προς το παρόν είναι η χρήση ωαρίων που δωρίζονται από νεότερες γυναίκες.

Published On: 25 Σεπτεμβρίου, 2022Categories: ΝέαTags: ,

Share This Post