Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ PRP και βλαστοκυττάρων;

Η δημιουργία ψώρας σε ένα κόψιμο ή πληγή είναι ένας από τους διάφορους τρόπους με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα επισκευάζεται. Η υπόθεση ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να απομονωθεί, να αναπαραχθεί και να εφαρμοστεί σε συγκεκριμένες περιοχές ή τραυματισμούς αποτελεί τη βάση για την κατανόηση των αναγεννητικών μηχανισμών των καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών.

Η χρήση PRP και ενέσεων βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων υπήρξε μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη στην ορθοπεδική χειρουργική. Αν και αυτές οι θεραπείες γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, ίσως αναρωτιέστε ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν.

Οι γιατροί αντιμετωπίζουν μια σειρά από ασθένειες και τραυματισμούς με θεραπεία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) και θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Και στις δύο περιπτώσεις, το φυσικό υλικό εξάγεται από το σώμα και στη συνέχεια επανατοποθετείται τοπικά μέσω ένεσης. Οι αθλητικοί τραυματισμοί και οι παθήσεις που αφορούν τα γόνατα, την πλάτη, τους ώμους ή τους γοφούς μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό. Οι εξαιρετικά χαμηλοί χρόνοι αποθεραπείας τους καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές λύσεις για αθλήματα και ενεργητικά άτομα.

Τι είναι το PRP;

Μια ένεση PRP προορίζεται να προωθήσει τη φυσική διαδικασία επούλωσης του σώματος. Τα αιμοπετάλια που λαμβάνονται από το σώμα σας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή PRP. Οι αυξητικοί παράγοντες σε αυτά τα αιμοπετάλια βοηθούν στην πήξη του αίματος και απελευθερώνουν άλλους αυξητικούς παράγοντες. Όταν ασκείται φυγόκεντρη δύναμη στο αίμα σας, τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από το αίμα.

Τα αιμοπετάλια μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν στην πληγείσα περιοχή αμέσως μόλις χορηγηθούν. Αυτή η ένεση είναι πιο αποτελεσματική για τενοντίτιδα και τενοντίτιδα, δύο καταστάσεις που μπορούν είτε να επουλωθούν φυσικά είτε να απαιτήσουν επιπλέον βοήθεια για να ξεκινήσετε. Οι θεραπείες PRP έχουν βοηθήσει πολλούς διάσημους αθλητές όλα αυτά τα χρόνια.

Το σώμα αντικαθιστά πάντα το αίμα, επομένως δεν υπάρχουν πολλοί περιορισμοί στην απομάκρυνση των αιμοπεταλίων από το σώμα. Για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, οι ενέσεις πρέπει να γίνονται με διαφορά μίας εβδομάδας. Καθώς η λήψη μιας συμπυκνωμένης ένεσης PRP προάγει την επούλωση, αυτή η θεραπεία περιστασιακά χορηγείται επιπλέον της ορθοπεδικής χειρουργικής για την επιτάχυνση της ανάρρωσης.

Πώς λειτουργούν τα βλαστοκύτταρα;

Η έγχυση βλαστοκυττάρων είναι μια πιο εξελιγμένη θεραπευτική προσέγγιση από το PRP. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν τον τραυματισμένο ιστό του σώματος να αναγεννηθεί, εκτός από την τόνωση της ανάπτυξης με τον ίδιο τρόπο όπως το PRP. Για άτομα με εκφυλιστικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, των σχισμένων συνδέσμων και του κατεστραμμένου χόνδρου, τα βλαστοκύτταρα είναι προτιμότερη επιλογή λόγω αυτού του επιπλέον πλεονεκτήματος.

Τα αποθέματα λίπους του σώματός σας ή ο μυελός των οστών είναι πηγές βλαστοκυττάρων. Αυτές οι θέσεις χρησιμοποιούνται λόγω της παρουσίας μεσεγχυματικών βλαστοκυττάρων (MSC). Τα MSC έχουν την ικανότητα να αυτο-αντιγραφούν και μπορούν να δημιουργήσουν νέους μύες, τένοντες και συνδέσμους. Σε μια ένεση βλαστοκυττάρων, τα κύτταρα εξάγονται από το σώμα, αποθηκεύονται σε εργαστήριο και στη συνέχεια εγχέονται ξανά μετά από μερικές ημέρες.

Το σώμα μπορεί να περιέχει περιορισμένη μόνο ποσότητα βλαστοκυττάρων, σε αντίθεση με τα αιμοπετάλια. Η ανάκτηση των βλαστοκυττάρων είναι επίσης λίγο πιο δύσκολη από τη λήψη απλώς δείγματος αίματος. Δεν επιτρέπεται η λήψη ΜΣΑΦ για δύο εβδομάδες πριν από τη θεραπεία.

Μετά από αυτήν την επέμβαση, θα πρέπει να μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά την επόμενη μέρα. Πολλοί προσελκύονται από τον χρόνο γρήγορης ανάρρωσης, ιδιαίτερα εκείνοι που θέλουν να επιστρέψουν στο γήπεδο ή στην πισίνα.

PRP VS Βλαστοκύτταρα: Τι τα κάνει διαφορετικά;

Μπορεί να αναρωτιέστε, “Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του PRP και των ενέσεων βλαστοκυττάρων;” τώρα που μιλήσαμε για τα δύο. Για τον σκοπό της μείωσης του πόνου και της φλεγμονής που προκαλούνται από διαφορετικές ορθοπεδικές και μυοσκελετικές διαταραχές, και οι δύο προσεγγίσεις είναι αποτελεσματικές. Ενώ τα βλαστοκύτταρα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά για σοβαρά τραυματισμένους ιστούς, τα αιμοπετάλια μπορεί να είναι χρήσιμα για πληγές που επουλώνονται αργά. Η ταυτόχρονη λήψη και των δύο θεραπειών είναι μια άλλη επιλογή.

Οι ασθενείς μπορούν να παρακάμψουν τους κινδύνους και τις μεγαλύτερες περιόδους ανάρρωσης που συνδέονται με τη χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιώντας PRP και ενέσεις βλαστοκυττάρων. Δεν υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με καμία από τις δύο προσεγγίσεις, ειδικά όταν σταθμίζονται έναντι της χειρουργικής επέμβασης. Και οι δύο στρατηγικές έχουν μια σύντομη περίοδο αποκατάστασης λίγων ημερών.

Μια Σύνοψη

Το PRP δεν έχει τις ιδιότητες αναγέννησης των βλαστοκυττάρων. Έτσι, θα ήταν καλύτερη επιλογή για κατεστραμμένο ιστό με χαμηλή παροχή αίματος ή πληγές που επουλώνονται αργά. Η έγχυση βλαστοκυττάρων για την αναδόμηση ιστού θα είναι πιο κατάλληλη σε περιπτώσεις πιο σοβαρού τραυματισμού ιστού. Το Crete Fertility Center εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία και τις δύο τεχνικές με αποτέλεσμα την ενίσχυση της γονιμότητας σε ένα ζευγάρι.

Share This Post