Τι επίδραση έχει η ηλικία στη γονιμότητα;

Τι αντίκτυπο έχει η ηλικία μιας γυναίκας στην ικανότητά της να συλλάβει και να διατηρήσει μια εγκυμοσύνη;

Ένας από τους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της ικανότητας μιας γυναίκας να συλλάβει και να γεννήσει ένα υγιές παιδί είναι η ηλικία της. Αυτό προκαλείται από μια σειρά αλλαγών που έρχονται με τη γήρανση, όπως:

Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει και μπαίνει στην εμμηνόπαυση, το απόθεμα των ωοθηκών της ή η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων της μειώνεται φυσικά και σταδιακά. Μέχρι να κλείσει τα 30 της, αυτή η μείωση συμβαίνει σταδιακά, αλλά μετά από αυτό, συμβαίνει γρήγορα.

Εκτός από το ότι είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν, οι μεγαλύτερες μητέρες είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αποβολή και να κάνουν παιδιά με γενετικές ανωμαλίες (όπως το σύνδρομο Down).

Ο επιπολασμός των ινομυωμάτων, η ενδομητρίωση και οι ασθένειες των σαλπίγγων μπορούν όλα να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Ο κίνδυνος προβλημάτων εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη κύησης και της προεκλαμψίας, είναι αυξημένος σε γυναίκες που μένουν έγκυες αργότερα στη ζωή τους.

Τι αντίκτυπο έχει η ηλικία ενός άνδρα στην ικανότητά του να μείνει έγκυος;

Η γονιμότητα των ανδρών φαίνεται να μειώνεται αργότερα στη ζωή σε σχέση με τις γυναίκες παρά το αντίστροφο. Οι αλλαγές στο σπέρμα των ανδρών στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του ’40 μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και να έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν χρωμοσωμικές ή αναπτυξιακές ανωμαλίες.

Πότε πρέπει να αρχίσω να υποβάλλω ερωτήματα;

Εάν μετά από ένα χρόνο προσπάθειας ένα ζευγάρι δεν έχει καταφέρει να μείνει έγκυος, θα πρέπει να ζητήσει αξιολόγηση γονιμότητας (σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία). Εάν ένα ζευγάρι προσπαθεί να συλλάβει για περισσότερους από έξι μήνες χωρίς επιτυχία, αλλά η γυναίκα είναι άνω των 35, θα πρέπει να αξιολογηθεί.

Ποιοι επιπλέον παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά μου;

Εάν διαθέτετε οποιονδήποτε από τους δείκτες κινδύνου που αναφέρονται παρακάτω, ίσως σκεφτείτε να λάβετε βοήθεια νωρίτερα από ό,τι προτείνεται παραπάνω:

  • Πρώιμη εμμηνόπαυση στο οικογενειακό ιστορικό της μητέρας ή της αδελφής (πριν από την ηλικία των 51 ετών)
  • Και οι δύο σύντροφοι έχουν ιστορικό καπνίσματος τσιγάρων.
  • Χειρουργική επέμβαση στην ωοθήκη πριν
  • Εκθεση σε ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία για τον καρκίνο οποιουδήποτε συντρόφου
  • Μείωση των διαστημάτων μεταξύ των περιόδων
  • Περίοδοι που χάθηκαν ή παραλείφθηκαν
  • Προηγούμενο ιστορικό τραυματισμών των όρχεων
  • Έκθεση σε επιβλαβείς ουσίες (ορισμένα φυτοφάρμακα ή διαλύτες)

Ένα ζευγάρι θα πρέπει να ξεκινήσει την αξιολόγηση υπογονιμότητας αμέσως εάν έχει ένα ξεκάθαρο ιατρικό πρόβλημα που παρεμποδίζει την ικανότητά του να συλλάβουν, όπως ακανόνιστες ή απουσίες περιόδου (αμηνόρροια), σεξουαλική δυσλειτουργία, ιστορικό πυελικής νόσου ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση.

Πώς μετρούν το απόθεμα των ωοθηκών μου;

Οι εξετάσεις αίματος για τη ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) ή την αντιμουλλεριανή ορμόνη (AMH) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της ποσότητας και της ποιότητας των ωαρίων σας (απόθεμα ωοθηκών). Ο αριθμός των ωοθυλακίων μπορεί περιστασιακά να μετρηθεί χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα (αριθμός ωοθυλακίων άντρου [AFC]). Δεν υπάρχει κανένα τεστ που να αξιολογεί με ακρίβεια το απόθεμα των ωοθηκών.

Πώς μπορούν να προσδιορίσουν την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματός μου;

Η ανάλυση του σπέρματος περιλαμβάνει την εξέταση της εκσπερμάτισης ενός άνδρα για να μετρήσει, να διαμορφώσει και να μετακινήσει το σπέρμα.

Είναι δυνατόν να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τη γήρανση του αναπαραγωγικού συστήματος;

Όχι. Ωστόσο, το να κάνετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με χαμηλό άγχος, να τρώτε καλά, να γυμνάζεστε συχνά, να κοιμάστε αρκετά και να κόψετε το κάπνισμα μπορούν όλα να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα συνολικά. Σύμφωνα με μελέτες, το άγχος, το φαγητό και το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος καθώς και να επιταχύνουν την εμμηνόπαυση. Η βελτιωμένη υγεία δεν μπορεί, ωστόσο, να αντισταθμίσει τη φυσική απώλεια της γυναικείας γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία, η οποία μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμένουν οι περισσότερες γυναίκες, ακόμη και όταν κάνουμε κάθε προσπάθεια να επιβραδύνουμε ή να αντιστρέψουμε τη διαδικασία.

Το σπέρμα παράγεται συνεχώς και ωριμάζει σε περίπου τρεις μήνες. Μέσα σε λίγους μήνες, αλλαγές στην έκθεση και στον τρόπο ζωής μπορούν να φανούν στην ποιότητα του σπέρματος. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια τους, σε αντίθεση με τους άνδρες, επομένως δεν υπάρχουν διαδικασίες ή θεραπείες για την αύξηση του αριθμού των ωαρίων, την παραγωγή νέων ωαρίων ή τη διατήρηση της ποιότητας των ωαρίων που ήδη υπάρχουν. Ως αποτέλεσμα, f Ακόμα κι αν δεν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος αμέσως, είναι ζωτικής σημασίας να συζητήσετε τον οικογενειακό προγραμματισμό με έναν επαγγελματία υγείας. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων.

Υπάρχει ιατρικός τρόπος για να αυξήσω τη γονιμότητά μου;

Ναι. Η πιθανότητα σύλληψης μπορεί να αυξηθεί με τη χρήση ιατρικών διαδικασιών. Ο στόχος είναι να συνδυαστεί το ωάριο και το σπέρμα την ιδανική στιγμή για να πραγματοποιηθεί η σύλληψη. Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), η ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), το «πλύσιμο» του σπέρματος και η χρήση φαρμάκων γονιμότητας είναι μερικά παραδείγματα αυτών των τεχνικών. Αυτές οι μέθοδοι μπορεί να είναι ευεργετικές, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη φυσική διαδικασία γήρανσης του ωαρίου ή του σπέρματος.

Published On: 5 Οκτωβρίου, 2022Categories: ΝέαTags: ,

Share This Post