12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις αναδυόμενες θεραπείες για την αναστροφή της εμμηνόπαυσης

Reverse aging and fertility

1. Είναι πραγματικά εφικτή η αντιστροφή;

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι, έστω και στιγμιαία. Η θεραπεία με μελατονίνη και η αναζωογόνηση των ωοθηκών είναι δύο πιθανές θεραπείες που μελετώνται από ερευνητές. Κάθε θεραπεία επιδιώκει να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να αποκαταστήσει την τακτική ωορρηξία.

2. Μερικοί άνθρωποι κάνουν διαδικασίες αναζωογόνησης των ωοθηκών.

Οι Έλληνες γιατροί γονιμότητας επινόησαν τη διαδικασία που είναι γνωστή ως αναζωογόνηση των ωοθηκών. Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια εγχέεται στις ωοθήκες σας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (PRP). Το PRP είναι ένα συμπυκνωμένο διάλυμα που παρασκευάζεται από το δικό σας αίμα και χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς της ιατρικής.

Η διαδικασία βασίζεται στους εγγενείς αυξητικούς παράγοντες του PRP, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν με:

Αναγέννηση του ιστού, αυξημένη ροή αίματος και μειωμένη φλεγμονή

Η θεωρία είναι ότι μπορεί επίσης να αναστρέψει τα σημάδια γήρανσης στις ωοθήκες σας και να ενεργοποιήσει τα προηγουμένως αδρανοποιημένα ωάρια.

Οι γιατροί το δοκίμασαν αυτό σε μια μικρή έρευνα με οκτώ γυναίκες στα 40 τους. Κάθε μία από αυτές τις γυναίκες είχε περάσει περίπου πέντε μήνες χωρίς περίοδο. Για να εκτιμήσουν πόσο καλά λειτουργούσαν οι ωοθήκες τους, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ορμονών τους στην αρχή της μελέτης και κάθε μήνα μετά από αυτήν.

Όλοι οι συμμετέχοντες επανέλαβαν την κανονική τους περίοδο μετά από έναν έως τρεις μήνες. Στη συνέχεια, τα ώριμα ωάρια ήταν προσβάσιμα στους γιατρούς για γονιμοποίηση.

3. Άλλοι αναζητούν πιο φυσικές επιλογές

Οι ερευνητές εξετάζουν τις σχέσεις μεταξύ μελατονίνης και εμμηνόπαυσης εδώ και πολύ καιρό. Η επίφυση σας παράγει την ορμόνη που προάγει τον ύπνο, τη μελατονίνη. Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η επίφυση αρχίζει να μειώνεται καθώς πλησιάζει η εμμηνόπαυση.

Η μελατονίνη θεωρείται από τους επιστήμονες ότι είναι κρίσιμη για τη σύνθεση των αναπαραγωγικών ορμονών. Τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών αρχίζουν να πέφτουν χωρίς αυτό.

Σύμφωνα με μια μελέτη, γυναίκες ηλικίας μεταξύ 43 και 49 ετών που λάμβαναν μια νυχτερινή δόση 3 χιλιοστόγραμμα μελατονίνης είχαν επανεμφανιστεί περίοδος. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν είτε στην εμμηνόπαυση είτε στο περιεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 50 έως 62 ετών δεν παρουσίασαν επιπτώσεις.

Η μελατονίνη μπορεί να είναι μια φυσική, ακίνδυνη μέθοδος αναβολής ή ίσως και πιθανής αναστροφής της εμμηνόπαυσης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

4. Σύμφωνα με έρευνες, η εγκυμοσύνη μετά την έναρξη της περιεμμηνόπαυσης είναι εφικτή.

Αν και δύσκολο, η εγκυμοσύνη κατά την εμμηνόπαυση δεν είναι αδύνατη. Οι ωοθήκες σας μπορεί να αρχίσουν να απελευθερώνουν ωάρια ξανά μετά από μια χειρουργική επέμβαση όπως η αναζωογόνηση των ωοθηκών.

Τα ώριμα ωοθυλάκια των ωοθηκών σας σπάνε κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας για να απελευθερώσουν ένα ωάριο ή ωάρια. Η ωορρηξία γίνεται λιγότερο τακτική μετά την εμμηνόπαυση και δεν απελευθερώνετε ένα βιώσιμο ωάριο κάθε μήνα. Το γεγονός ότι οι ωοθήκες σας εξακολουθούν να περιέχουν υγιή ωάρια είναι αυτό που έχει σημασία.

Η τεχνική αναζωογόνησης των ωοθηκών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση ή την εξισορρόπηση των ορμονών που ρυθμίζουν την ωρίμανση και την έκρηξη των ωοθυλακίων. Αυτό θα σας επιτρέψει να συλλάβετε φυσικά ή θα επιτρέψει στους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να ανακτήσουν ένα ωάριο για εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι και οι τέσσερις συμμετέχοντες παρήγαγαν ένα ωάριο που θα μπορούσε να συλλεχθεί για γονιμοποίηση στη μία μελέτη που έγινε με κριτές από ομοτίμους που είχε γίνει μέχρι εκείνο το σημείο.

5. Και ίσως και μετά την εμμηνόπαυση

Κλινικές δοκιμές πρώιμου σταδίου πραγματοποιούνται από το 2015 από μια διεθνή ομάδα κλινικών ερευνητών, η οποία περιλαμβάνει τους Έλληνες επαγγελματίες υγείας που επινόησαν την αναζωογόνηση των ωοθηκών και μια ομάδα Καλιφορνέζων επαγγελματιών γιατρών.

Από τις περισσότερες από 60 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες (ηλικίας 45 έως 64 ετών) που υποβλήθηκαν στη διαδικασία, τα αδημοσίευτα στοιχεία τους αναφέρουν ότι: περισσότερο από το 75% έχει πλέον την επιλογή να μείνει έγκυος, πιθανότατα μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης πάνω από το 75% έχουν δει τα επίπεδα ορμονών τους να επανέρχονται σε νεανικά επίπεδα εννέα έχουν μείνει έγκυες δύο έχουν γεννήσει ζωντανά παιδιά

Πριν εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, είναι απαραίτητο να διεξαχθούν εκτενείς ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές, επειδή τα ευρήματα είναι ακόμη πολύ προκαταρκτικά.

6. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να αντιμετωπίσουν άλλα ζητήματα εκτός από τη στειρότητα.

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, μια ημερήσια δόση μελατονίνης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να ανεβάσει τη διάθεση για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Αντί να ανακτήσει τη γονιμότητα, αυτή η θεραπεία μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για κάποιον που θέλει να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Η μελατονίνη μπορεί επίσης να προσφέρει στις ηλικιωμένες γυναίκες προστασία από διάφορες κακοήθειες, ιδιαίτερα τον καρκίνο του μαστού και συγκεκριμένες μεταβολικές ασθένειες. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Αλλά δεν διαρκούν για πάντα.

Αν και υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες για το πόσο διαρκούν αυτές οι θεραπείες, είναι πολύ προφανές ότι τα αποτελέσματα είναι προσωρινά. Η παγκόσμια ομάδα Inovium, η οποία διεξάγει κλινικές μελέτες αναζωογόνησης των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο, δηλώνει κρυπτικά ότι η πορεία της θεραπείας διαρκεί «για όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά».

Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η θεραπεία με μελατονίνη έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία μιας ποικιλίας ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αν και δεν θα σας κρατήσει γόνιμη επ’ αόριστον, μπορεί να λειτουργήσει ως μακροπρόθεσμη προστασία έναντι ορισμένων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

8. Επιπλέον, σίγουρα θα αντιμετωπίσετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης για άλλη μια φορά.

Τα αποτελέσματα της αναζωογόνησης των ωοθηκών δεν μπορούν να προβλεφθούν με επαρκή επάρκεια.

Οι γιατροί αναφέρουν μερικές περιπτώσεις ηλικιωμένων γυναικών που επέστρεψαν για πρόσθετη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών μπορεί να σταματήσει μόνο στιγμιαία τα συμπτώματα. Η πιθανότητα είναι τα συμπτώματα να επανεμφανιστούν μετά τη διακοπή της λειτουργίας της θεραπείας.

Κατά τη μετάβασή σας, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι μόλις σταματήσετε να παίρνετε τα συμπληρώματα, τα συμπτώματά σας θα επανέλθουν ξαφνικά.

9. Υπάρχουν κίνδυνοι.

Οι ενέσεις PRP αποτελούν μέρος της διαδικασίας αναζωογόνησης των ωοθηκών. Ακόμη και όταν το PRP δημιουργείται με το δικό σας αίμα, μπορεί να υπάρχουν ακόμη κίνδυνοι. Αν και οι μελέτες ήταν μέτριες και περιορισμένες, η πλειονότητα των δεδομένων για τις ενέσεις PRP δείχνουν ότι είναι ασφαλείς στη χρήση τους. Δεν έχει γίνει ανάλυση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας λένε ότι ενώ τα συμπληρώματα μελατονίνης φαίνεται να είναι ασφαλή για βραχυπρόθεσμη χρήση, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες που να λένε το ίδιο για μακροχρόνια χρήση. Η μελατονίνη είναι γενικά καλά ανεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους επειδή είναι μια ορμόνη που εμφανίζεται φυσικά.

Όταν εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να περιλαμβάνουν: ναυτία, πονοκέφαλο, ζάλη και υπνηλία.

10. Καμία θεραπεία δεν είναι σίγουρο ότι είναι αποτελεσματική.

Τα αδημοσίευτα δεδομένα των ερευνητών περιγράφουν την εμπειρία τους στη θεραπεία 27 γυναικών στην εμμηνόπαυση. Λιγότερο ενθαρρυντικά αποτελέσματα από τα προηγούμενα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπό τους μπορούν να φανούν από αυτές τις επεμβάσεις αναζωογόνησης των ωοθηκών.

Μόνο δύο από τις 27 γυναίκες, ή το 40 τοις εκατό, ξεκίνησαν ξανά την έμμηνο ρύση, παράγοντας βιώσιμα ωάρια που μπορούσαν να εξαχθούν. Μόνο μία από αυτές έμεινε έγκυος.

Η εγκυμοσύνη γίνεται όλο και πιο δύσκολη με την ηλικία. Λόγω γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, οι εγκυμοσύνες σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό να αποτύχουν.

Θέματα εγκυμοσύνης όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, οι τοκετοί με καισαρική τομή (καισαρική), οι πρόωροι τοκετοί και το χαμηλό βάρος γέννησης είναι επίσης πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

11. Δεν πληρούν όλοι τις προϋποθέσεις

Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν τα προσόντα να ξεκινήσουν θεραπεία με μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι προσβάσιμη χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα.

12. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμηνόπαυσης ή εάν δεν είστε βέβαιοι για το αν μπορείτε ακόμα να μείνετε έγκυος, επικοινωνήστε με το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης.

Published On: 30 Σεπτεμβρίου, 2022Categories: ΝέαTags: ,

Share This Post