Αναζωογόνηση ωοθηκών (PRP)

Home
  ›  
Συμπληρωματική Φροντίδα
  ›  
Αναζωογόνηση ωοθηκών (PRP)
You are here:

Αναζωογόνηση ωοθηκών (PRP)

Γυρίζουμε πίσω το ρολόι της υπογονιμότητας σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια την εφαρμογή του PRP (Platelet Rich Plasma), σε γυναίκες με υψηλή FSH και Ε2 δηλαδή με ωοθηκική ανεπάρκεια. Το επιτυχές αποτέλεσμα ήρθε σύντομα και ήταν η γέννηση των πρώτων μονοζυγωτικών διδύμων στο Ηράκλειο μετά από φυσική σύλληψη καθώς και άλλα παιδιά απανταχού στον κόσμο καθώς το 95% των γυναικών που υπόκεινται σε θεραπεία PRP μας επισκέπτονται από το εξωτερικό. Τα βλάστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων. Η παρουσία βλαστικών κυττάρων στις ωοθήκες και η μετατροπή τους σε ώριμα ωοκύτταρα (ωάρια) έχει αποδειχθεί σε ποντίκια από ερευνητές του Χάρβαρντ. Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στις ανθρώπινες ωοθήκες γεγονός που το καθιστά πιθανό να μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια των γυναικών. Οι εγχύσεις αυξητικών παραγόντων όταν χρησιμοποιούνται για πολλούς άλλους τύπους ιατρικών θεραπειών, αποτελούνται από το ίδιο το αίμα και τα κύτταρα του ασθενούς και ονομάζεται PRP (Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια) ή PDGF (αιμοπεταλιακός αυξητικός Παράγοντας).

Τι είναι οι αυξητικοί παράγοντες, πώς λειτουργούν, είναι ασφαλείς;

Οι αυξητικοί παράγοντες παράγονται φυσιολογικά από ορισμένα κύτταρα του αίματος (αιμοπετάλια και λευκοκύτταρα) όταν το σώμα τραυματίζεται, προκειμένου να επισκευαστούν με φυσικό τρόπο οι ιστοί του σώματος. Θυμάστε στην παιδική σας ηλικία έπειτα από κάποια εκδορά στο γόνατο ένα παχύρευστο κίτρινο υγρό στη τραυματισμένη περιοχή; Αυτό ήταν στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός των αιμοπεταλίων, λευκών αιμοσφαιρίων, της πήξης του αίματος (blood clotting) και αυξητικών παραγόντων που σταματούν την αιμορραγία, προλαμβάνουν τη λοίμωξη, και τελικά θα προκαλέσουν το σχηματισμό νέου δέρματος, αιμοφόρων αγγείων, συνδετικούς ιστούς και νεύρα προς αντικατάσταση εκείνων που χάθηκαν κατά τον τραυματισμό. Οι PRP εγχύσεις έχουν χρησιμοποιηθεί κλινικά για πολλά χρόνια από τους γιατρούς για τη θεραπεία τραυματισμών μαλακού και συνδετικού ιστού, καθώς και σε οστικά μοσχεύματα. Πολλοί επαγγελματίες αθλητές χρησιμοποιούν αυτήν τη θεραπεία για να επιταχύνουν την επούλωση των τραυματισμών τους. Οι PRP εγχύσεις χρησιμοποιούνται επίσης σε ασθενείς με εγκαύματα για να αναγεννηθεί το δέρμα ,μέχρι και σε μη χειρουργικά λίφτινγκ. Φυσικά υπάρχουν ερευνητικές μελέτες που επιβεβαιώνουν και αρνούνται την αποτελεσματικότητα της θεραπείας PRP σε πολλές και ποικίλες ιατρικές εφαρμογές της. Πάντως, ένα πράγμα για τη PRP θεραπεία που δεν έχει αμφισβητηθεί είναι η ασφάλεια της,δεδομένου οτι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς δε μπορεί να υπάρξει μετάδοση ιών, όπως για παράδειγμα ηπατίτιδας ή HIV, όπως έχει αναφερθεί με χρήση παραγόντων από αίμα άλλων ατόμων. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συνθετικές χημικές ουσίες να εμπλέκονται και η PRP θεραπεία είναι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης είναι εξαιρετικά απίθανη.

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;

Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η προετοιμασία του PRP σας. Αυτό ξεκινά με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθροκύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Το επόμενο μέρος της ωοθηκικής αναζωογόνησης είναι η έγχυση του παρασκευάσματος στις ωοθήκες. Η κύρια διαφορά στη μελέτη μας και τη τεχνική που περιγράφεται στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιείται μη χειρουργική προσέγγιση των ωοθηκικών εγχύσεων. Η τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την έγχυση των κυττάρων στις ωοθήκες είναι μια μη χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα – καθοδηγούμενη έγχυση που πραγματοποιείται με αναισθησία. Η διαδικασία αυτή είναι ίδια με αυτή της ωοληψίας στην in vitro γονιμοποίηση. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η προσέγγισή μας είναι λιγότερο επεμβατική και πιο ασφαλής. Έχουμε εκτελέσει χιλιάδες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με ανάκτηση ωαρίων τα τελευταία 25 χρόνια με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και ποια τα οφέλη της διαδικασίας;

Το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η δυνατότητα επίτευξης εγκυμοσύνης με ωάρια της ίδιας της γυναίκας, γεγονός μη εφικτό πριν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Δεδομένου ότι αυτό αποτελεί μια καινοτόμο ιατρική θεραπεία, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ρητή ή σιωπηρή, ότι θα προκύψει εγκυμοσύνη, είτε φυσικά, είτε ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε μεταγενέστερης διαδικασίας. Οι κίνδυνοι αυτής της διαδικασίας είναι ελάχιστοι, και είναι ίδιοι με αυτούς στη διαδικασία της ωοληψίας, η οποία αποτελεί κομμάτι της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι πιθανές παρενέργειες είναι πόνος μετά την επέμβαση, ο οποίος συνήθως υποχωρεί σε 1-2 ώρες με φαρμακευτική αγωγή. Οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες.

Ποιοι είναι υποψήφιοι ασθενείς για αυτή τη διαδικασία;

Κάθε υγιής γυναίκα που ανήκει σε μία ή περισσότερες από τις τέσσερις παρακάτω κατηγορίες ασθενών:
 • Γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών σε εμμηνόπαυση ή προεμμηνοπαυσιακή φάση
 • Υπογόνιμες γυναίκες ηλικίας άνω των 35 με χαμηλό αριθμό αποθεματικών ωαρίων χαμηλά επίπεδα ορμονών (AntiMullerian-ΑΜΗ)
 • Γυναίκες κάτω των 35 ετών με χαμηλό αριθμό αποθεματικών ωαρίων χαμηλά επίπεδα ορμονών (AΜΗ)
 • Οι γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POF)

Πώς γίνεται η διαδικασία αναγέννησης των ωοθηκών;

Σε γυναίκες που δεν έχουν περίοδο η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Στις γυναίκες που έχουν κανονική ή άστατη περίοδο, είναι προτιμότερο η διαδικασία να ξεκινήσει στην αρχή του κύκλου πριν την ανάπτυξη του ωοθηλακίου. Τα αποτελέσματα για το αν η θεραπεία αναζωογόνησης είναι επιτυχής παρακολουθούνται μέσω των ορμονών (FSH, LH, ΑΜΗ και οιστραδιόλη) σε μηνιαία βάση σε γυναίκες χωρίς έμμηνο ρύση και κατά τη διάρκεια της περιόδου σε γυναίκες με έμμηνο ρύση για ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών. Εάν τα επίπεδα της AMH αυξάνονται, ενώ οι FSH, LH, και τα επίπεδα οιστραδιόλης γίνονται μικρότερα, υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις πως αποδεικνύεται η αναζωογόνηση των ωοθηκών. Ακόμα και αν παρατηρηθεί αναζωογόνηση, η εγκυμοσύνη δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσική σύλληψη. Επίσης είναι δυνατό να γίνει έγχυση μέσα στη μητρική κοιλότητα του ίδιου παρασκευάσματος (PRP), ώστε να βοηθηθεί η πάχυνση του ενδομητρίου και η εμφύτευση των εμβρύων σε περιπτώσεις αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης ή επανειλημμένων αποβολών. Σαφώς και χρειάζονται παραπάνω δοκιμές και μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί η αποδοτικότητα της μεθόδου αυτής σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών.

Αποτελέσματα & Ευχαριστήρια

«Η χρήση του PRP για την αναζωογόνηση της ωοθηκικής λειτουργίας πραγματοποιείται πλέον καθημερινά στο Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης με επιτυχία και ενθαρρυντικά λόγια από τις ασθενείς μας. [Δείτε εδώ - 1] , [Δείτε εδώ - 2] Το γεγονός αυτό μας ώθησε στο να προσφέρουμε το PRP και σε άλλες περιπτώσεις όπως κολπική ατροφία, αισθητική θεραπεία στον κόλπο και τα χείλη καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις ακράτειας ούρων, καθώς το PRP αναγεννά τον υγιή ιστό. Αναφορές από ειδικούς στις Η.Π.Α. περιγράφουν αυξημένη ευαισθησία των γεννητικών οργάνων που οδηγούν σε περισσότερο συναισθηματική και ευχάριστη σεξουαλική εμπειρία. Το Κέντρο Γονιμότητας Κρήτης είναι σε θέση να προσφέρει πλέον όλες τις επιπρόσθετες θεραπείες οδηγώντας σε μια ολιστική θεραπευτική προσέγγιση.» Ματθαίος Φραϊδάκης M.D.
Σχετικά άρθρα: Κολπική Αναζωογόνηση
Επικοινωνία

  Το όνομά σας (απαραίτητο)

  Το email σας (απαραίτητο)

  Τηλέφωνο

  Χώρα

  Το μήνυμά σας

  Έχω διαβάσει και συμφωνώ με τους Όρους Χρήσης και την Πολιτική Απορρήτου του Κέντρου Γονιμότητας Κρήτης.

  Copyright © 2018 All Rights Reserved. Powered by OpenIT