Νεότερες τεχνικές που αυξάνουν τα ποσοστά κυήσεων

Home
  ›  
Θεραπείες Υπογονιμότητας
  ›  
Νεότερες τεχνικές που αυξάνουν τα ποσοστά κυήσεων
You are here:

Νεότερες τεχνικές που αυξάνουν τα ποσοστά κυήσεων

Aναζωογόνηση Ωοθηκών

Τα βλάστικά κύτταρα μπορούν κάτω από το κατάλληλο βιολογικό ερέθισμα να μεταμορφωθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένων και των ωαρίων. Η παρουσία βλαστικών κυττάρων στις ωοθήκες και η μετατροπή τους σε ώριμα ωοκύτταρα (ωάρια) έχει αποδειχθεί σε ποντίκια από ερευνητές του Χάρβαρντ.

Επίσης, τα βλαστικά κύτταρα έχει αποδειχθεί ότι υπάρχουν στις ανθρώπινες ωοθήκες γεγονός που το καθιστά πιθανό να μπορούν να μετατραπούν σε ωάρια με τη βοήθεια των αυξητικών παραγόντων που περιέχονται στα λευκά κύτταρα και αιμοπετάλια των γυναικών. Οι εγχύσεις αυξητικών παραγόντων όταν χρησιμοποιούνται για πολλούς άλλους τύπους ιατρικών θεραπειών, αποτελούνται από το ίδιο το αίμα και τα κύτταρα του ασθενούς και ονομάζεται PRP (αιμοπετάλια πλούσια στο πλάσμα) ή PDGF (αιμοπεταλιακός αυξητικός Παράγοντας).

Πώς γίνεται η διαδικασία αναζωογόνησης των ωοθηκών;
Η διαδικασία της ωοθηκικής αναζωογόνησης περιλαμβάνει δύο στάδια. Αρχικά γίνεται η προετοιμασία του PRP σας. Αυτό ξεκινά με αιμοληψία, προκειμένου να αποκτηθεί μια ικανοποιητική ποσότητα αίματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια διαχωρίζονται από τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και τον ορό με μια διαδικασία που ονομάζεται φυγοκέντρηση. Η διαδικασία αυτή διαρκεί λιγότερο από μια ώρα. Το επόμενο μέρος της ωοθηκικής αναζωογόνησης είναι η έγχυση του παρασκευάσματος στις ωοθήκες. Η κύρια διαφορά στη μελέτη μας και τη τεχνική που περιγράφεται στη προκειμένη περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιείται μη χειρουργική προσέγγιση των ωοθηκικών εγχύσεων. Η τεχνική που έχουμε αναπτύξει για την έγχυση των κυττάρων στις ωοθήκες είναι μια μη χειρουργική διαδικασία που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα – καθοδηγούμενη έγχυση που πραγματοποιείται με αναισθησία. Η διαδικασία αυτή είναι ίδια με αυτή της ωοληψίας στην in vitro γονιμοποίηση. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, η προσέγγισή μας είναι λιγότερο επεμβατική και πιο ασφαλής. Έχουμε εκτελέσει χιλιάδες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις με ανάκτηση ωαρίων τα τελευταία 25 χρόνια με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιπλοκών.

Διαβάστε περισσότερα για την Aναζωογόνηση Ωοθηκών


Κολπική Αναζωογόνηση

Τα τελευταία χρόνια η έλλειψη επιθυμίας, η σεξουαλική δυσλειτουργία και απόδοση καθώς και η ακράτεια ούρων επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες καθημερινά. Ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν τις ζωές τους. Πολλοί παράγοντες εμπλέκονται στην διαταραχή της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι ορμονικές, φυσιολογικές, ψυχολογικές και συμπεριφορικές αλλαγές. Άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες είναι τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης και οιστρογόνων, η κολπική ξηρότητα, χρόνια προβλήματα υγείας και το αυξημένο άγχος.
Η κολπική αναζωογόνηση με τη μέθοδο του PRP αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης θεραπευτικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των προαναφερθεισών διαταραχών. Η κολπική αναζωογόνηση μπορεί να συνδυαστεί με την αναζωογόνηση της μήτρας και των ωοθηκών στα πλαίσια μιας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης.

Τι είναι το κολπικό PRP?
Το κολπικό PRP (Platelet Rich Plasma) περιλαμβάνει την έγχυση αυτόλογου πλάσματος, εμπλουτισμένου σε αιμοπετάλια στο ανώτερο τμήμα του εσωτερικού τοιχώματος του κόλπου και της κλειτορίδας, προκαλώντας τον πολλαπλασιασμό βλαστοκυττάρων που αναγεννούν / ανανεώνουν τοπικά τον ιστό.
Οι αυξητικοί παράγοντες που απελευθερώνονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια του πλάσματος και εγχύονται στην περιοχή του κόλπου και της κλειτορίδας με τη μέθοδο του PRP, αυξάνουν την τοπική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας στην πάχυνση του τοιχώματος και στην καλύτερη ενυδάτωση του κόλπου, ενώ παράλληλα τονώνουν την διέγερση που προκαλείται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Που απευθύνεται το κολπικό PRP?
Σε οποιαδήποτε γυναίκα επιθυμεί την ενίσχυση της σεξουαλικής της διέγερσης, ειδικά σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται μειωμένη η επιθυμία για σεξουαλική επαφή, σε γυναίκες με αισθητή κολπική ξηρότητα και ασυνεχή διούρηση.

Διαβάστε περισσότερα για την Κολπική Αναζωογόνηση


Endometrial scratch, μια τεχνική ικανή να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των θεραπειών υπογονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF, ICSI, IUI, Δωρεά ωαρίων κ.λπ.) μπορεί να οφείλονται σε κάποιο ελάττωμα του ενδομητρίου.
Πιο συγκεκριμένα κάποιες φορές, ακόμα και αν η ποιότητα τον γονιμοποιημένων ωαρίων είναι άριστη, η δεκτική ικανότητα του ενδομητρίου- της βλεννογόνου που επικαλύπτει τη μήτρα- μπορεί να μην είναι στο ίδιο επίπεδο. Σ’αυτή τη περίπτωση μπορούμε πλέον να καταφύγουμε στη χρήση μιας νέας υστεροσκοπικής τεχνικής με την ονομασία ‘‘endometrial scratch ή endometrial injury’’. Επιγραμματικά πρόκειται για έναν τεχνητό ερεθισμό του ενδομητρίου δια μέσου υστεροσκόπησης.
Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα μικρο-καθετήρα δημιουργούμε μικρές αμυχές στο ενδομήτριο αποσκοπώντας στην ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάπλασης της βλεννογόνου και στην έκκριση ουσιών όπως οι κυτοκίνες και άλλων αναπτυξιακών παραγόντων, έτσι ώστε να επιτύχουμε την αναδημιουργία μιας νέας καλύτερης ποιότητας ενδομητριακής επικάλυψης, πιο δεκτικής στην επικόλληση του εμβρύου σ’αυτή.
Ως προς την υποστήριξη της αποτελεσματικότητας της παραπάνω μεθόδου έχουν διεξαχθεί και δημοσιευθεί στο περιοδικό Reproductive Biomedicine επτά ανεξάρτητες ερευνητικές μελέτες, που καταδεικνύουν πως σε ένα συνολικό δείγμα δυο χιλιάδων γυναικών που εφαρμόστηκε η παραπάνω τεχνική- έχοντας προηγουμένως παραπάνω από μια αποτυχίες στο μετά-εμβρυομεταφορικό στάδιο της εξωσωματικής- μια αύξηση των θετικών αποτελεσμάτων του ύψους του 70%.
Η τεχνική του ενδομητριακού τραυματισμού είναι ανώδυνη, ελάχιστα παρεμβατική και εφαρμόζεται πριν ακόμα από το φαρμακευτικό πρωτόκολλο της θεραπείας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βιβλιογραφία:

  • Potdar N, Gelbaya T, Nardo LG. Reproductive BioMedicine Online 2012; 25(6): 561-571.


Χορήγηση Λιποπρωτεΐνης

Μια σημαντική μέθοδος που δρα υποστηρικτικά στις θεραπείες υπογονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι και η χορήγηση λιποπρωτεΐνης, ειδικότερα συνίσταται η χρήση της μετά από περισσότερες από μιας αποτυχημένες εμβρυομεταφορές.
Οι ιατρικές μελέτες που επικεντρώνονται σε γυναίκες με προβλήματα υπογονιμότητας καταδεικνύουν ότι η χορήγηση λιποπρωτεΐνης ενδοφλεβίως καταστέλλει τη δράση των κύτταρων ΝΚ (Natural Killers cells) τα οποία συχνά ενοχοποιούνται για τις ανεξήγητες καθ΄ έξιν αποβολές κάτω από φυσιολογικές συνθήκες από την πρώτη κιόλας εβδομάδα.
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι η λήψη λιποπρωτεΐνης μπορεί να ρυθμίσει τη δράση των ΝΚ κυττάρων σε γυναίκες με αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βιβλιογραφία:

  • Achdout, H., I. Manaster, et al. (2008). «Influenza virus infection augments NK cell inhibition through reorganization of major histocompatibility complex class I proteins.» J Virol82(16): 8030-8037.
  • De Carolis, C., C. Perricone, et al. (2010). «NK cells, autoantibodies, and immunologic infertility: a complex interplay.» Clin Rev Allergy Immunol39(3): 166-175.
  • Kling, C., A. Schmutzler, et al. (2008). «Two-year outcome after recurrent implantation failure: prognostic factors and additional interventions.» Arch Gynecol Obstet278(2): 135-142.
  • Kwak-Kim, J., K. M. Yang, et al. (2009). «Recurrent pregnancy loss: a disease of inflammation and coagulation.» J Obstet Gynaecol Res35(4): 609-622.
  • Roussev, R. G., S. C. Ng, et al. (2007). «Natural killer cell functional activity suppression by intravenous immunoglobulin, intralipid and soluble human leukocyte antigen-G.» Am J Reprod Immunol57(4): 262-269.
  • Tan, B. K., P. Vandekerckhove, et al. (2005). «Investigation and current management of recurrent IVF treatment failure in the UK.» Bjog112(6): 773-780.
  • Vosshenrich, C. A. J., M. E. Garcia-Ojeda, et al. (2006). «A thymic pathway of mouse natural killer cell development characterized by expression of GATA-3 and CD127.» Nat Immunol7(17013389): 1217-1224.
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22340745


Ενέσιμη ενδομητριακή χορηγήση χοριακής γοναδοτροπίνης (ΗCG)

Η επιτυχής προσκόλληση του εμβρύου μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση και την εμβρυομεταφορά εξαρτάται από πολλαπλούς παράγοντες που σχετίζονται με την ποιότητα των γονιμοποιημένων ωαρίων αλλά και την μειωμένη δεκτικότητα του ενδομητρίου. Υπολογίζεται ότι το 50% των αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης IVF προκαλείται από την αδυναμία προσκόλλησης. Κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι η έγχυση εντός του ενδομητρίου της γοναδοτροπίνης πριν την εμβρυομεταφορά αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα προσκόλλησης του εμβρύου επάνω στη βλεννογόνο άρα και της επιτυχημένης εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ΙVF.

Βιβλιογραφία:

  • Ragaa Mansour,Nevine Tawab, B.Sc., Omnia Kamal, B.Biomed., Yahia El-Faissal, M.D.,Ahmed Serour, M.D., Mohamed Aboulghar, M.D., Gamal Serour, M.D. Fertility and Sterility, Volume 96, Issue 6, December 2011, Pages 1370-1374.e11


Γενετική ανίχνευση με την μέθοδο PCR χλαμυδίων και μυκοπλάσματος

Γενετική ανίχνευση με την μέθοδο PCR χλαμυδίων και μυκοπλάσματος σε ιστό περιόδου (αίμα περιόδου), που πιθανών επηρεάζει την εμφύτευση των εμβρύων.


Μαγνητικός Διαχωρισμός Κυττάρων (MACS)

Ο Μαγνητικός Διαχωρισμός Κυττάρων (MACS) είναι μία τεχνική η οποία επιτρέπει στο σπέρμα με τις καλύτερες ιδιότητες να επιλεχθεί για χρήση σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση.


Ωρίμανση ωαρίων στο εργαστήριο (IVM)ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Οι παραπάνω καινοτόμες τεχνικές ,βοηθούν στην αποφυγή επαναλαμβανόμενων αποβολών και άρα αποτυχημένων προσπαθειών εμφύτευσης. Σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία αποτελεί ο σωστά ενημερωμένος θεράπων ιατρός που θα κατευθύνει το ζευγάρι στο να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με τη μικρότερη ψυχολογική , οικονομική και χρονική επιβάρυνση.

Επικοινωνία

Το όνομά σας (απαραίτητο)

Το email σας (απαραίτητο)

Τηλέφωνο

Χώρα

Το μήνυμά σας

Εισαγετε τον κωδικό της εικόνας:
captcha


Copyright © 2017 All Rights Reserved. Powered by OpenIT